Второто най-мащабно Национално кръщене на новородени деца в съвременната история

...
Второто най-мащабно Национално кръщене на новородени деца в съвременната история
Коментари Харесай

ДНК и „Направи го за България“ приобщиха над 20 000 души към каузата си и кръстиха за втора поредна година над 1000 български деца

Второто най-мащабно Национално кръщене на новородени деца в актуалната история на България, се трансформира във трогателен празник за над 20 000 души, родственици, близки и другари на повече от 1000 деца, които получиха своето свето кръщение. Единственото по рода си събитие в България се организира в 11 града – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Благоевград, Враца, Русе, Сливен, Шумен и мина под патронажа на Негово Светейшество патриарх Неофит и Българската православна черква.

Националното кръщене означи финала на „ Направи го за България " - акцията на Движение за национална идея за поощряване на раждаемостта, в границите на която, като част от съпътстващата самодейност за подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми у нас, ДНК още веднъж ще подари средства на фондация „ Искам бебе ".

Събитието в столицата се организира в емблематичния храм „ Света София – Премъдрост Божия “. Тайнството бе отслужено от отец Васил Танев, енорийски свещеници от Софийска епархия и приключи управлявано от  Мелнишки свещеник Герасим. Посланиците на акцията - Нели Хаджийска, Иван Христов, Ирина Тенчева, Мария Илиева, Владо Николов и Ути Бъчваров, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова, станаха част от огромното събитие. Андрей Арнаудов благодари на всички, които вземат участие и поддържат самодейността, както и на Негово Светейшество патриарх Неофит и означи, че акцията цели да направи тематиката за демографската рецесия по-достъпна и известна, само че и моли за интензивност в анкетата на facebook страницата на ДНК. Чрез отговорите на поставените въпроси, ще се получи по-ясна картина на средата, и какво би трябвало да се промени, с цел да се раждат повече деца в България, добави още Арнаудов.

Посланиците на идеята в София - Мария Илиева, Ути Бъчваров и Владо Николов означиха, че за тях е същинско наслаждение да вземат участие в празника на бъдещето.

Най-много деца одобриха светото свещенодействие точно в София, където Андрей Арнаудов кръсти и своя наследник – Васил. Кръстници бяха Иван Христов и Доротея Толева. „ Смятам, че когато си основател на такова огромно събитие и каниш хората да станат част от тази страст, най-малкото не е почтено и заслужено, ти самият да не се включиш, когато имаш тази опция. “, разяснява основателят на ДНК.

Водещият на „ Тази заран " по bTV  - Антон Хекимян стана дипломат на идеята в Стара Загора, където в Катедрален храм „ Св.Николай Чудотворец ", Негово Светейшество патриарх Неофит благослови всички деца и фамилии, участници в самодейността в цялата страна, и им пожела Ангел пазител постоянно да бъде с тях. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, също взе участие в акцията, като стана кръстник на едногодишния Янислав Генчев.

В Благоевград, където за първи път се организира Националното кръщене от Неврокопския митрополит Серафим, специфичен посетител бе посланикът на идеята Мария Гроздева.

                        

Националното кръщене и в останалите градове се организира с поддръжката на известните лица на акцията. В Пловдив бе Лазара Златарова, във Велико Търново - Юлияна Дончева, във Враца - Славена Вътова, а в Шумен - Иван Лечев. 

Медийни сътрудници на акцията „ Направи го за България “ са   bTV Media Group,  вестник „ 24 часа “ и списание „ 9 месеца “. Към идеята се причисляват SSG Jewelry, “Ивентас “, Philips AVENT, Playgro, Friendly Organic, Бебелан, HIPP, Bebivita.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР