Вторият ден от Неформалната среща на министрите на околната среда

...
Вторият ден от Неформалната среща на министрите на околната среда
Коментари Харесай

България обяви намерението си да бъде домакин на срещата на върха за климата през 2024 г.

Вторият ден от Неформалната среща на министрите на околната среда в Прага беше отдаден на интернационалните договаряния в региона на климата и постигането на сполучлив резултат в границите на идната през м. ноември 2022 година в Египет 27-а Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата (СОР27).

Министър Сандов срещна сътрудниците си и с решението на българското държавно управление от 7 юли т.г. за издигане на кандидатурата на България за ръководител на 29-а Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации, която следва да се организира през 2024 година Министър Сандов уточни, че издигането на кандидатурата на страната ни е като поредна и разумна стъпка за сполучливо осъществяване „ зелената “ промяна на страната с оглед постигането на заложената в Европейския законодателен акт по климата цел за климатична индиферентност доникъде на века.

Конференцията на страните е висшият орган за взимане на решения по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, която се привиква всяка година, с цел да оцени и възнамерява политиките за битка с изменението на климата в международен мащаб.

Отчитайки протичащите сега преговорни процеси преди СОР 27, министър Сандов уточни, че те дават безапелационна опция за опазване на импулса да се реализира на ангажираност на световно равнище. Сред съответните способи, посредством които това може да се осъществя, министър Сандов посочи съставянето и осъществяването на Работната стратегия за намаляване, дефинирането на по-амбициозни, измерими и широкообхватни национално избрани приноси, формулирането на дълготрайни тактики и приобщаването на всички участници – държавни и неправителствени. Фокусът следва да бъде подложен върху екологичната, икономическата и обществената промяна на системата, като по този начин се насърчи по-високата упоритост.

„ Считам, че е изключително значимо да се обезпечи преразглеждане на национално избраните приноси, прибавяне на браншове или газове, както и прекосяване към цели за понижаване на излъчванията на парникови газове, които да обгръщат цялата стопанска система. В този смисъл, належащо е да развием и тематиката за ограничение приключването на излъчвания от метан от всички източници и да поставим оптимални старания това да се трансформира в световен приоритет “, акцентира министър Сандов.

В рамките на Неформалната среща на министрите на Европейски Съюз по околна среда заместител министър-председателят по климатични политики организира и двустранни срещи с делегациите на Германия, Украйна, Австрия, Гърция, Швейцария, Кипър и Хърватска, в границите на които бе разисквана вероятността за региона на Балканите от бъдещо домакинство на климатичната конференция СОР 29.

Конференцията на страните по РКООНИК е най-големият интернационален конгрес в политически аспект, за който България ще издигне кандидатурата си. Процедурата за допускане на кандидатурата на страната за ръководител на СОР се предпоставя от одобрение на кандидатурата на България в границите на Източноевропейската районна група, която на собствен ред предлага кандидатурата за гласоподаване от изпълнителните органи на Конференцията на страните.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР