Вторичният пазар на смартфони забави темпо, поради липса на наличности(снимка:

...
Вторичният пазар на смартфони забави темпо, поради липса на наличности(снимка:
Коментари Харесай

Глад за употребявани смартфони, не достигат премиум устройства


Вторичният пазар на смарт телефони забави движение, заради липса на наличия
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на употребявани смарт телефони, в това число публично актуализирани устройства, възлизат на 309,4 милиона през 2023 година Това, съгласно изследователската компания IDC, е нарастване от 9,5%, спрямо резултата от 282,6 милиона броя през 2022 година Търсенето на устройства от висок клас обаче надвишава предлагането.

Анализаторите правят оценка размера на пазара на използвани смарт телефони на 64,7 милиарда $. Северна Америка заема повече от 41% от тази сума, а на останалите райони се падат 58,8%. Като брой, дяловете на Северна Америка и останалия свят са надлежно 26,4% и 73,6%.

Почти 10% нарастване в доставките на използвани смарт телефони наподобява изключително впечатляващо на фона на спада на пазара на нови устройства. IDC пресмята, че световните доставки на нови смарт телефони са намалели с повече от 3% предходната година. Основните отрицателни фактори са слабото търсене, инфлацията и политическата неустойчивост, които усложниха обстановката в международната стопанска система.
още по темата
Анализирайки пазарните вероятности, IDC чака търсенето на използвани смарт телефони да продължи през идващите години, макар че няма да пораства толкоз бързо, колкото се предвиждаше по-рано.

„ Вторичният пазар на смарт телефони демонстрира признаци на закъснение заради действителен дефицит на наличия. Тъй като честотата на освежаване на устройствата се усилва в множеството развити страни, възобновяване на запасите остава най-голямото предизвикателство за дистрибуторите ”, разяснява анализаторът на IDC Антъни Скарсела.

Според него, продуктовият „ апетит ” за използвани смарт телефони е обвързван с дефицита в сегмента на устройствата от висок клас, чиито притежатели избират да употребяват своите джаджи за по-дълъг  интервал от време.

Актуализираната прогноза на IDC допуска, че доставките на използвани устройства ще нарастват приблизително с 8,8% годишно през настоящия петгодишен интервал. До края на интервала, през 2027 година, продажбите би трябвало да надвишават 431 милиона единици.

Положителна динамичност се чака и в стойностното изражение на доставките. Според оценките на IDC, междинният годишен ритъм на напредък ще бъде 11,1%, а до края на петгодишния интервал пазарният оборот ще доближи 109,7 милиарда $.

По-ранно IDC заяви, че към 1,17 милиарда нови смарт телефона ще бъдат доставени по целия свят през 2023 година Спрямо миналата година, доставките ще намалеят с 3,2%.

Лидер на пазара е Apple, която съумя да усили годишните доставки на нови iPhone с 3,7%. Samsung, в противен случай, сподели изразена негативна динамичност – доставките на нейните смарт телефони понижиха с 13,6%, вследствие на което южнокорейският производител слезе на второ място в класацията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР