Втората световна война приключи през май 1945 г., но Съветският

...
Втората световна война приключи през май 1945 г., но Съветският
Коментари Харесай

МВнР: СССР потъпка демокрацията и независимостта в Източния блок чрез репресии и идеологически контрол

 Втората международна война завърши през май 1945 година, само че Съветският съюз сграбчи Източна и Централна Европа " в желязна хватка посредством неимоверна военна мощ, репресии и идеологически надзор ". Това обявиха министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Съединени американски щати в обща декларация във връзка 75 години от края на Втората международна война, оповестиха от Външно министерство.

Централната и източната част на континента останаха под ръководство на комунистически режими в продължение на съвсем 50 години. Балтийските страни бяха окупирани незаконно и анексирани, означават те.

" В продължение на доста десетилетия мнозина европейци от централната и източната част на континента жертваха живота си, устремени към свободата, до момента в който милиони бяха лишени от своите права и съществени свободи, бяха подлагани на мъчения и принудително разселване. Обществата зад желязната завеса обезверено търсеха път към демокрацията и независимостта ", напомнят министрите.

" Събитията от 1956 година, основаването и активността на " Харта 77 ", придвижването " Солидарност ", митингите, добили известност като Балтийския път, рухването на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 година и сгромолясването на Берлинската стена бяха значими събития, които уверено способстваха за възобновяване на свободата и демокрацията в Европа ", е посочено в декларацията.

" Бъдещето би трябвало да се основава на историческите обстоятелства и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Ние сме подготвени за разговор с всеки, който застане зад тези правила, споделят те.

Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората международна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е печален опит да се подправи историята ", пишат още те.

" Ние бихме желали да напомним на всички членове на интернационалната общественост, че дълготрайни интернационална сигурност, непоклатимост и мир изискват откровено и праволинейно придържане към правилата на интернационалното право и неговите правила, в това число ценене на суверенитета и териториалната целокупност на всички страни ", пишат още министрите.

" Като се поучихме от жестоките уроци на Втората международна война, ние призоваваме интернационалната общественост да се причисли към нас, като изрично отхвърли концепцията за сфери на въздействие и като упорства за тъждество на всички суверени страни ", се споделя в декларацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР