Втората ми бременност завърши с цезарово сечение и макар че

...
Втората ми бременност завърши с цезарово сечение и макар че
Коментари Харесай

Как да се възстановим след секцио - 7 важни принципа

Втората ми бременност приключи с цезарово сечение и въпреки че се пробвах да се приготвя, събирайки колкото се може повече информация, въпреки всичко имаше някои неща, за които ми се искаше да знам повече – като да вземем за пример възобновяване. За всяка жена прекарването е друго, несъмнено, само че ето концепция какво може да очаквате след интервенцията, написа уеб сайтът

1. Трябва да го карате бавно

След секциото брачният партньор и майка ми се грижеха за мен от самото начало, гледайки сина ми и вършейки домашните отговорности. Дори го завиваха вечер в леглото, а това беше обичаното ми нещо. Така че, естествено, нямах самообладание да се върна към естественото си всекидневие и да потвърдя, че към момента мога да се оправя с всичко. Като започвах да се усещам по-добре в първите две седмици, започнах да върша неща, които не трябваше, като да вземем за пример вадене на чиниите от миялната, опит да подвигна коша с пране и бягане по всички страни с по-голямото ми дете. Макар че бях категорично предизвестена да не ги върша, бях сигурна, че мога. Грешка!

Научих по сложния метод, че преправянето на тялото, когато то не е готово за това, единствено може да те отдалечи от задачата ти и се оказа, че прекарах доста повече време в леглото, възстановявайки се от опитите да потвърдя своята пъргавина. Вместо това, почивката и даването малко по-полека, щеше да ми разреши да си стъпя на кракато по-рано.

2. Възстановяването може да е мъчно и за по-големите ви деца

За мен това беше най-трудната и най-неочакваната част от възобновяване. Казаха ми да не подвигам нищо друго с изключение на новороденото си бебе. Но аз имам наследник на година и половина у дома, който нетърпеливо очакваше завръщането ми. И в допълнение към това, че не пращаше от благополучие за новото си братче, беше изключително трагичен, че не мога да го държа. Той не можеше да разбере за какво и, вследствие на това, стана леден и неприятелски към мен. Чувстваше се все едно към този момент не желая да извозвам време с него. Наистина не го чаках.

Дори и в най-смелите си упования не съм си представяла, че връзката ни ще пострада. Плачех всеки ден, разтревожена, че връзките ни в никакъв случай няма да бъдат такива, каквито бяха. За благополучие, всичко се върна към естествения си ход, щом си възвърнах силите и можех да вляза в темп с него.

3. Болкоуспокояващите не са ви зложелател

След 4 часа, прекарани релативно без болежка, на третия ден от цезаровото си сечение бях сигурна, че съм предходна най-трудното и скоро ще се върна към остарялото си Аз. Имаше някаква болежка, само че не е нещо, което една супермайка не може да понесе. Е, не ми лиши доста време, преди да осъзная, че прекъсването на болкоуспокояващите беше неприятна концепция. Събудих се измежду нощ, към 8 часа след последната ми доза от лекарството, превиваща се от болежка. Дори не можех да се протегна за бутилката, която беше на нощното шкафче, тъй като болката беше неописуема.

Ще ми се да знаех, че не би трябвало да оставям болката да си проправи път до нетърпимо равнище, преди да взема хапче.

4. Обсъждането на изпражненията ви се трансформира в нещо обикновено

Поне за няколко дни. Преди да си тръгнете от болничното заведение, сестрите желаят да са сигурни, че отделяте газове и имате естествена перисталтика. Така че ще задават някои доста директни въпроси за вътрешностите ви и какво се случва в тях. Първоначално бях обезпокоена да давам отговор на някои от тези въпроси, нормално не разисквам перисталтиката си с безусловно непознати (очевидно). Но в случай че има нещо, което научих, откакто към този момент имам две деца, то е, че би трябвало да оставите гордостта си на прага на болничното заведение.

5. Смехът не е най-хубавото лекарство

Когато бях в леглото, постепенно възстановяваща се от мъчителната ми интервенция, прекарах много време в скролване из фейсбук и гледане на смешни YouTube видеа, с цел да минава времето. Много бързо ми стана ясно, че смехът, до момента в който се възстановяваш от цезарово сечение, е почти като да те намушкат в корема. Имах възприятието, че шевовете ми се раздират (не се разкъсваха, само че сигурно се усещаше по този начин).

Най-доброто, което можете да извършите, когато почувствате, че ще се засмеете, ще се изкашляте или ще кихнете, е да сложите възглавница върху шевовете и да я притиснете към себе си. Наистина оказва помощ за болката. Тази информация щеше да е добре да знам авансово.

6. Къпането сама е комплицирано

Може би преди не сте изпускали сапуна под душа, само че, подсигурявам ви, ще го изпуснете, в случай че се възстановявате от секцио. Освен в случай че с вас няма някой в помещението да го подвига, вземете си сапун на въженце или лесна за боравене бутилка с душгел. Да се навеждате, с цел да вдигнете сапуна, няма да е допустимо за едно известно време. А през първите един-два душа след интервенцията? Вероятно сътрудникът ви ще ви мие от коленете надолу.

7. Кървенето може да не е каквото очаквате

Извинявам се за живописните детайлности, само че следродилното кървене след секцио ме изплаши до гибел. След като родих естествено имах „ нормално” кървене. А в този момент беше най-малко два пъти повече! През първия ден, когато сестрата пристигна да смени превръзката ми и видях количеството кръв, се паникьосах и я питах дали е обикновено, или съм прокървила. Тя се засмя и ме увери, че всичко е наред. Следродилният „ цикъл” продължи, както ми се стори, цяла безкрайност (макар че в действителност беше едвам няколко седмици), само че лекарят ми ми сподели, че всичко е безусловно обикновено. Трябваше да изпратя брачна половинка ми до магазина, с цел да ме зареди със суперабсорбиращи превръзки.

Разбира се, въпреки че е всекидневно кървенето по време на раждане да е два пъти по-силно при цезарово сечение, в сравнение с при естествено раждане, след това нещата са почти идентични – някои дами ще имат повече кървене след цезарово, а други след вагинално раждане. Така че просто бъдете подготвени, че нещата може да са много по-различни от предния път.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР