Втората група протестиращи земеделци постигна споразумение със земеделското министерство.Тази група

...
Втората група протестиращи земеделци постигна споразумение със земеделското министерство.Тази група
Коментари Харесай

Втората група протестиращи земеделци се споразумя с министерството

Втората група протестиращи земеделци реализира съглашение със земеделското министерство.

Тази група сплотява Сдружение „ Обединени аграрни производители “, Националната асоциация на картофопроизводителите, Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупкови плодове, Съюз на гъбопроизводителите в България и Съюз за отглеждане на българските овце и кози. Те се схванаха с министерството за увеличение на помощта на земеделието в планинските и полупланинсикте региони и за основаване на гаранционен фонд. Той ще ги компенсира при пазарни проблеми и неподходящи климатични условия. 

На срещата бяха разисквани настояванията, дефинирани в  12 точки, по които беше реализирано единодушие и ще бъде направено съглашение. От своя страна представители на асоциациите обявиха, че стопират митингите до сключване на документа, оповестиха от Министерство на земеделието и храните.  

Министър  съобщи, че производителите на гъби, черупкови плодове и трапезни картофи ще бъдат включени за подкрепяне по de minimis. Той добави, че ще се подкрепят стопаните, за които анализите демонстрират, че имат потребност, защото инструментът de minimis е за подкрепяне в спешни обстановки. „ Тези култури не са включени по украинската помощ и заради тази причина ще бъдат подкрепени по de minimis “, уточни министър . 

На срещата, която се организира в Министерство на земеделието и храните през днешния ден, бяха разисквани и останалите им претенции. Предвижда се да бъдат основани работни групи за политики в земеделието по отношение на районирането в страната, по отношение на климатично-почвена карта на България, както и за разбори и рекомендации по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 г. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР