Втора седмица без край на войната в Украйна. Западът продължи

...
Втора седмица без край на войната в Украйна. Западът продължи
Коментари Харесай

Войната в Украйна, санкции над Русия – най-важните новини от изминалата седмица

Втора седмица до безкрайност на войната в Украйна. Западът продължи да санкционира Москва със наказания. Цял куп задгранични компании прекратиха активността си в Русия.

Сраженията и бомбардировките в Украйна не стихват, Русия разшири офанзивата си и към нови градове, а двете страни непрекъснато си разменят обвинявания за несполучливата евакуация на цивилните. 

Най-критично наподобява ситуацията в обсадения пристанищен град Мариупол.  Жителите на града са без ток, питейна вода и отопление, питателните артикули са на изчерпване. В четвъртък при въздушен удар на съветската войска против детска болница и родилно поделение починаха минимум трима души, а 17 бяха ранени. Украинският президент Володимир Зеленски разгласи за „геноцид“ бомбардировката.

Руският външен министър Сергей Лавров окачестви новината като информативен тероризъм и съобщи, че родилките и медицинските сестри са били изведени доста преди удара.

Без резултат приключиха и първите договаряния сред външните министри на Русия и Украйна – Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, в Анталия за реализиране на помирение. Лавров добави, че нуклеарна война е малко евентуална, а информациите за вероятно нахлуване на балтийските страни назова „фалшиви новини“, създадени от западната пропагандна машина.

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Русия насочи и изказвания – без доказателства – за американски дейности с биологични оръжия в Украйна.

Украинският президент Зеленски ги дефинира като подправени вести, само че изрази и опасения.

Външният министър на Киев Дмитро Кулеба прикани за прекъсване на огъня в региона на атомната централа Чернобил, с цел да се даде опция за коригиране на захранващия електропровод, който е бил пресечен при завладяване на контрола от съветските сили. От украинската атомна организация предизвестиха, че до момента в който няма електроподаване централата не може да охлажда съхраняваното там отработено нуклеарно гориво повече от 48 часа, колкото е действието на генераторите. 

 Опашка пред миграционен офис в Брюксел, 12 март 2022 г./ЕПА/БГНЕС

От Международната организация за атомна сила увериха, че спирането на електроподаването не се е отразило сериозно на сигурността. Експертите разясняват, че водата, с която се охлажда отработеното гориво е с задоволителен размер, а хранилището е съвременно и няма да допусне приключване на радиоактивни субстанции в атмосферата.

Генералният шеф на организация Рафаел Гроси съобщи, че Украйна и Русия са се съгласили на среща, на която да бъде контрактувана тристранна рамка за обезпечаване сигурността на нуклеарните уреди в страната.

Европейската комисия изплати 300 млн. евро незабавна макро-финансова помощ за Украйна.

Европейските водачи одобриха и декларация, в която признават европейската вероятност на Украйна, само че без да дават очаквания за бързото й приемане в Европейски Съюз. „Европейският съвет призна европейските желания и европейския избор на Украйна, както е посочено в Споразумението за асоцииране. Украйна принадлежи към нашето европейско семейство“, се споделя в документа.

Международният валутен фонд също отпусна 1 милиард и 400 милиона $ финансова поддръжка за Украйна. Управляващият шеф Кристалина Георгиева уточни, че фондът ще снижи прогнозата си и за международния напредък поради войната в Украйна и глобите против Русия.

Руските държавници и олигарси продължиха да попадат под ударите на западните наказания. Европейски Съюз включи още 160 руснаци в новия санкционен пакет. Сред тях са 14 съветски олигарси и членове на фамилиите им, както и 146 сенатори, дали своят вот ратификация на договорите за другарство, съдействие и взаимопомощ с т.нар Донецка и Луганска национални републики.

Британското държавно управление също наложи наказания на още седем съветски олигарси, измежду които е и притежателят на футболен клуб Челси – Роман Абрамович. Абрамович не за първи път е обект на английски наказания, само че този път ще бъдат замразени активите му и ще му бъде наложена възбрана за пътешестване до Острова. Премиерът Борис Джонсън съобщи, че „ не може да има божествен кътчета за тези, които поддържат съветската експанзия в Украйна “.

Повечето западни компании прекратиха активността си и затвориха офиси и магазини в Русия. „ Кока-Кола “, „ Пепси “, „ Старбъкс “ и „ Хайнекен “ бяха измежду десетките компании, които оповестиха завършек на бизнеса си след възходящия напън да вземат страна в спора.

Може би един от най-тежките удари беше решението на Макдоналдс – признакът на посткомунистическото възобновление на Русия. Веригата за бързо хранене има към 850 ресторанта в страната, а сандвичите БигМак са икона за руснаците.

Най-големите компании за текстил Ейч енд Ем и „ Зара “ също стопираха активността си поради трагичния процес на събитията в Украйна. Дори паметната марка дънки Ливайс, знак на пост-съветския бизнес в Русия затвори с претекста, че всевъзможни стопански терзания са второстепенни на фона на човешкото страдалчество.

На фона на всеобщото овакантяване на западни компании външният министър на Москва Сергей Лавров съобщи, че Русия не желае повече в никакъв случай да е подвластна от Запада и ще се дистанцира от фирмите, които се управляват от западната политическа експанзия.

 Екип на СЗО идва в Ухан, с цел да проверява възникването на ковид, 14 януари 2021 г./Ройтерс

На 11 март се навършиха две години откогато Световната здравна организация разгласи пандемията от Covid-19 за невиждана рецесия, раздрусала планетата. Официално жертвите на инфекцията са шест милиона, само че съгласно специалисти действителният им брой е три пъти по-висок. Изчисленията им се базират на данните за нарасналата смъртност в другите страни, като цяло тя се е нараснала със 120 на 100 хиляди души поради Covid-19.

Петте страни с най-висока смъртност в света са Боливия, България, Свазиленд, Северна Македония и Лесото.

В Европа Германия заяви за рекорден брой новозаразени до момента в който се готви да отстрани множеството останали антиковид ограничения. В Англия се усилват случаите при хората над 55 години. От през вчерашния ден в Румъния отпаднаха всички ограничавания, в това число условието за зелен документ за достъп до институциите и задължението за носене на защитни маски, както на закрито, по този начин и навън. Австрийското държавно управление реши да анулира краткотрайно наложителното имунизиране против Covid-19 поради облекчената пандемична конюнктура.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР