Всяко трето дете е с конюнктивит след грип, каза пред

...
Всяко трето дете е с конюнктивит след грип, каза пред
Коментари Харесай

Ново 20! Всяко трето дете е с конюнктивит след грипа

Всяко трето дете е с конюнктивит след грип, сподели пред bTV проф. Александър Оскар, шеф на Очна клиника в Александровска болница.
Въпреки че грипните вируси нормално предизвикват заболяване на дихателните пътища, някои грипни вируси засягат и очите. Наблюденията на проф. Оскар демонстрират, че през последните две-три седмици се завишава честотата освен на децата, само че и на възрастните с подобен вид недоволства.
„ Лигавицата на носоглътката е обвързвана с тази на очите. Ето за какво тези възпаления постоянно се допълват. Когато детето е със запушен нос или със зачервено гърло, страдат и очите. Това е нещо обикновено и се следи постоянно в нашата клинична процедура “, разясни проф. Оскар.
Той обаче акцентира, че това не е бактериален конюнктивит. „ Става дума за токсоалергична реакция, която може да е отдалечена във времето, т.е. може да се развие след отшумяването на главните признаци свързани с грипа “, разясни още експертът.
„ При вирусни болести се развива една реакция, която е обвързвана със зачервяване, сълзене, раздразнение на очите. Човек може да има чувството за непознато тяло в към. Добре би било да се знае обаче, че тези възпаления не са заразни, тъй като не са с бактериален темперамент. Често в практиката се изписват антибиотици, само че това не оказва помощ, а единствено утежнява положението на пациента “, изяснява още проф. Оскар.
Той предлага очите да се почистват със стерилни кърпички или да се измират с физиологичен разтвор, който може да се капе и непосредствено в окото.
„ В нашата клинична процедура се сблъскваме най-вече със сериозна дехидратация на децата в резултат на заразяване с грип. До нея се стига след нескончаем фибрилитет, т.е. когато детето с дни поддържа висока температура. Това не е тежко затруднение, само че въпреки всичко се постанова болнично лекуване, с цел да се организира венозна рехидратираща терапия “, изясни доктор Надежда Римпова, която е шеф на отделението по детски заболявания в болница „ Софиямед “.
Тя уточни също по този начин, че измежду по-тежките затруднения на грипа са пневмониите, само че към този момент в тяхната клиника това е необичайност. „ Но това не значи, че не се срещат “, добави тя. Според доктор Надежда Римпова не липсват и деца с по-тежко протичащи отити и ринити след заразяване с грипен вирус А.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР