Всяко семейство, чиито деца са записани в първи, втори, трети,

...
Всяко семейство, чиито деца са записани в първи, втори, трети,
Коментари Харесай

Важно за родители! Изтича ключов срок

Всяко семейство, чиито деца са записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас на учебно заведение има право на еднократна помощ за покриване част от разноските при започване на образователната година.

Срокът изтича скоро - срокът за подаване на документи е до 15 октомври, оповестява ДарикНюз.

Родителите на учениците от първи до четвърти клас и в осми клас получават еднократна помощ от 300 лева, като тя се изплаща на всички фамилии без значение от приходите. Помощта се дава на два пъти по 150 лева – при започване на първия и втория период, ако детето продължи образованието си.

Какво ви е належащо

Семействата с възпитаници в първи и осми клас, които желаят да получат помощта преди началото на образователната година, би трябвало да показват удостоверителен документ, че децата им са записани в учебно заведение. За продължаващите образованието си във втори, трети и четвърти клас инспекция може да бъде направена и служебно. Това е допустимо, защото по закон учениците, приключили първи, втори и трети клас, не престават автоматизирано образованието си в по-горен клас, без да е належащо категорично да минават процедура по записване в учебно заведение след завършването на предходния.

За приемането на второто заплащане не се подава ново заявление, защото инспекцията дали детето продължава да учи още веднъж е по длъжностен път. Освен на родител, помощта се дава и на аставник или настойник, който отглежда детето, както и на фамилии на близки или родственици и на приемни фамилии за настанените при тях деца.

Къде се подават документите

Еднократните помощи за възпитаници се отпускат въз основа на заявление-декларация, подадено най-късно до 15 октомври в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес на правоимащите. То може да бъде подадено персонално, посредством лицензиран пощенски оператор, по електронен път – подписано с дипломиран електронен автограф, както и електронна административна услуга според Закона за електронното ръководство, каквато е Системата за несъмнено електронно връчване на Министерството на електронното ръководство.

Не забравяйте, че помощта се възвръща от получателите ѝ, когато детето не постъпи в учебно заведение или не продължи образованието си, в това число и през втория период, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение. Тя се възвръща и когато в границите на един месец от образователната година са позволени отсъствия от 5 образователни часа без уважителна причина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР