Близо 1 000 учители се включват в майсторски класове, в

...
Близо 1 000 учители се включват в майсторски класове, в
Коментари Харесай

Цоков към млади учители: Вашата професия е мисия за бъдещето на България

Близо 1 000 учители се включват в майсторски класове, в които да надградят своите умения. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на разкриване на конгрес, който събира млади учители от цялата страна. По думите му за първи път се планува сходна форма на подготовка – посредством шерване на потвърден педагогичен опит и обмяна на положителни практики. До края на годината се организират или следва провеждането на общо 60 майсторски училищен класа в 19 района на страната, оповестяват от МОН.

„ Това е още една опция да Ви подкрепим, тъй като с ежедневния си труд, Вие показвате по какъв начин може да се развива нашата просветителна система “, обърна се министърът към младите учители. По думите му всеки от тях, с плановете и триумфите, които реализира, потвърждава, че е предан на учителската специалност. „ Казвам, че това е задача, тъй като с Вашите умения, познания и с Вашата обич и мъжество развивате децата на България и ги изграждате като персони “, акцентира проф. Цоков.

Според него в 21 век учителят е доста повече от това да бъде транслатор на познания, а би трябвало да бъде водач в класната стая, който въодушевява и стимулира учениците и им демонстрира хоризонти за тяхното развиване.

Министерството на образованието и науката е създало модул, в който всеки преподавател може да се записва, с цел да потърси помощ за справяне с професионалния стрес и бърнаута, както и за създаване на резистентност пред провокациите, стана ясно още по време на събитието. Проф. Цоков акцентира, че това е значим инструмент, изключително за младите учители, тъй като постоянно те се усещат изправени сами против провокациите на специалността и е нужно да имат поддръжка, с цел да могат да се приобщят и да останат трайно в просветителната система.

Темата на тазгодишното издание на конференцията е „ Изкуственият разсъдък в просветителния развой – симбиоза сред технологии и обичаи “. Във форума се включват разнородни действия с учени от Института INSAIT и ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “. В него вземат участие 60 млади учители от цялата страна. През годините от районен форумът прераства в народен, като е привлякъл над 400 участници.

Това е деветото му издание, като неговото начало слага Владимир Николов, дълготраен шеф на ОУ „ Бачо Киро “ във Велико Търново. През актуалната година той се пенсионира като началник на учебното заведение, а министър Цоков го отличи с плакет на МОН с глаголицата за поредните му старания за поощряване на младите педагози.

Министър Цоков връчи и грамоти на петима млади учители, чиито научни отчети са оценени от жури от ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Отличените са Мирела Гигова и Траяна Иванова от 51. СУ „ Елисавета Багряна “ в София, Венцислав Начев от НПГ по компютърни технологии и системи в Правец, Деан Василев от ПГИ „ Д-р Иван Богоров “ във Варна, Никола Рашков от МГ „ Баба Тонка “ в Русе и Таня Маринова от ОУ „ Бачо Киро “ във Велико Търново.

„ Учете се от тези пред Вас, само че не повтаряйте сляпо техния образец. Бъдете себе си и намерете Вашия път на професионално развиване в името на децата ни “, сподели министърът и благодари на младите педагози.

Научните отчети обичайно се издават в книжно тяло, а от две години насам те се включват в ексклузивен тематичен брой на Списание „ Образование и подготовка “, издание на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “.

На форума участваха още началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, ръководителят на програмата за подготовка от МОН Полина Фетфова и специалистът Радостина Николова, заместник-кметът на Велико Търново Георги Камарашев и зам.-областният шеф Юлия Ликоманова-Мутафчиева, както и зам.-кметът на Плевен Елина Димитрова, специалисти от РУО-Велико Търново и общината.

Организатори са „ Сдружение за просветителни начинания 19 “ към ОУ „ Бачо Киро “ – Велико Търново и РУО-Велико Търново, като събитието се организира по Национална стратегия „ Квалификация на педагогическите експерти “ 2024 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР