Всяко човешко тяло съдържа трилиони микроорганизми, които са важни за

...
Всяко човешко тяло съдържа трилиони микроорганизми, които са важни за
Коментари Харесай

Жизненоважна част от тялото ви ще продължи да живее години след вашата смърт

Всяко човешко тяло съдържа трилиони микроорганизми, които са значими за здравето ни, до момента в който сме живи.

Те ни оказват помощ да смиламе храната, да произвеждаме съществени витамини, защищават ни от инфекции и извършват доста други значими функционалности.

На собствен ред микробите, които са съсредоточени най-много в червата ни, живеят в релативно постоянна, топла среда с непрекъснат приток на храна.

A Vital Part of Your Body Will Continue to Live Years After You Die
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Но какво се случва с тези организми, откакто умрем?

Може да предположите, че микробите умират с вас - откакто тялото ви се разпадне и вашите микроби бъдат изхвърлени в околната среда, те няма да оцелеят в света.

В неотдавна оповестено изследване обаче проучвателен екип показа доказателства, че освен, че микробите ни не престават да живеят след гибелта ни, само че и играят значима роля в преработването на тялото, тъй че да може да процъфтява новият живот.

Животът на микроби след гибелта ни
Когато умрем, сърцето ни стопира да циркулира кръвта, която е пренасяла О2 в тялото. Клетките, лишени от О2, стартират да се усвояват в развой, наименуван автолиза.

Ензимите в тези кафези - които нормално усвояват въглехидрати, протеини и мазнини за сила или напредък по следен метод - стартират да обработват мембраните, протеините, ДНК и други съставни елементи, които построяват клетките.

What Happens When We Die.
— Buddhism's Theory of Happiness (@buddhism_theory)
Продуктите от това клетъчно разграждане генерират отлична храна за симбиотичните ни бактерии. Така без имунна система, която да ги държи под надзор и с помощта на постоянното доставяне с храна от храносмилателната ни система, те се обръщат към този нов източник на хранене.

Чревните бактерии, изключително класът микроби, наименуван Clostridia, се популяризират в органите ни и ни усвояват от вътрешната страна на открито в процеса прочут като изгниване.

Без О2 в тялото, анаеробните бактерии стартират да разчитат на процеси за произвеждане на сила, които не изискват О2, като ферментацията. Те основават мощно миризливите газове, присъщи при разлагането.

От еволюционна позиция е напълно разумно микробите ни да са развили способи да се приспособяват към умиращото тяло. Подобно на плъховете на потъващ транспортен съд, на бактериите им се постанова да изоставят гостоприемника си и да оцелеят в света задоволително дълго, с цел да намерят нов гостоприемник, който да колонизират.

Възползването от въглерода и питателните субстанции на тялото им разрешава да усилят броя си. По-голямата популация значи по-голяма възможност част от тях да оцелеят в по-суровите условия и сполучливо да намерят ново тяло.

Микробна инвазия
Ако човек е заровен в земята, микробите се отмиват в почвата дружно със примес от разлагащи се течности, до момента в който тялото се разгражда. Те навлизат в напълно нова среда и попадат в нова микробна общественост в почвата.

Смесването или сливането на две обособени микробни общности се случва постоянно в природата - когато корените на две растения порастват дружно, когато отпадъчните води се източат в река или даже когато двама души се целуват.

‘Tech platforms haven’t been designed to think about death’: meet the expert on what happens online when we die
— Guardian Tech (@guardiantech)
Резултатът от смесването зависи от няколко фактора, като да вземем за пример каква смяна в околната среда претърпяват микробите и кой е бил там пръв.

Микробите ни са приспособени към стабилната, топла среда в тялото, където получават хранителни ресурси непрекъснато.

За разлика от тялото, почвата е изключително сурово място за живеене - това е мощно променлива среда със мощни химични и физически градиенти и огромни съмнения в температурата, влагата и питателните субстанции.

Освен това в почвата към този момент живеят извънредно разнородни микробни общности, цялостни с разложители, които са добре приспособени към тази среда и евентуално биха изпреварили всички новодошли.

Лесно е да се допусна, че микробите ни ще умрат, откакто са отвън тялото ни. Предишните изследвания на същия проучвателен екип обаче демонстрираха, че ДНК отпечатъците на микроби, свързани с гостоприемника, могат да бъдат открити в почвата под разлагащо се тяло, на повърхността на почвата и в гробовете месеци или години откакто меките тъкани на тялото са се разложили.

Това повдига въпроса дали тези микроби са към момента живи и дейни или просто са в латентно положение в очакване на идващия гостоприемник.

Най-новото изследване допуска, че микробите освен живеят в почвата, само че и си сътрудничат с почвените микроби, с цел да оказват помощ за разграждането на телата ни.

В лабораторни условия е станало ясно, че смесването на почвата и течностите от разлагането, цялостни с микроби, свързани с гостоприемника, покачва скоростта на разложение от тази на почвените микроби.

По време на изследването екипът е разкрил, че микробите, свързани с гостоприемника, усъвършенстват цикъла на азота. Той е главно хранително вещество за живота, само че по-голямата част от азота на Земята е под формата на атмосферен газ, който организмите не могат да употребяват.



Разлагащите субстанции играят сериозна роля при преработването на органични форми на азот като протеини в неорганични форми като амоний и нитрат, които микробите и растенията могат да употребяват.

Новите открития допускат, че нашите микроби евентуално играят роля в този развой на преработване, като трансформират огромни азотсъдържащи молекули, като протеини и нуклеинови киселини, в амоний. След това нитрифициращите микроби в почвата могат да трансфорат амония в нитрат.

Следващото потомство живот
Рециклирането на хранителни субстанции от детрит или нежива органична материя е главен развой във всички екосистеми. В сухоземните екосистеми разлагането на мъртви животни или мърша подхранва биоразнообразието и е значима връзка в питателните системи.

Животните са тясно място за въглеродните и питателните цикли на една екосистема. Те постепенно натрупват хранителни субстанции и въглерод от огромни площи на ландшафта през целия си живот, след което ги оставят едновременно в малко, локализирано място, когато умрат.

Едно мъртво животно може да поддържа цяла хранителна мрежа от микроби, почвена фауна и членестоноги, които разчитат за прехраната си на трупове. Насекомите и животните чистачи спомагат за по-нататъшното преразпределение на питателните субстанции в екосистемата.

Микробите трансформират съсредоточените групи от богати на хранителни субстанции органични молекули от нашите тела в по-малки, по-бионалични форми, които други организми могат да употребяват, с цел да поддържат новия живот.

Не е извънредно да се следи растителен живот да процъфтява покрай разлагащо се животно, очевидно доказателство, че питателните субстанции в телата се рециклират назад в екосистемата.

Това, че нашите лични микроби играят значима роля в този цикъл, е един метод, по който може би живеем и след гибелта.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР