Всякакви усилия на домакинствата в Гърция да спестяват през последната

...
Всякакви усилия на домакинствата в Гърция да спестяват през последната
Коментари Харесай

Инфлацията в Гърция достигна 28-годишен връх

Всякакви старания на семействата в Гърция да икономисват през последната година се оказаха безполезни, като формалните данни във вторник демонстрират, че годишната потребителска инфлация в Гърция се е повишила през април до 10,2% и е най-високата от 28 години, вследствие на възходящите разноски за сила, жилища, превоз и храна, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини..

Според Гръцкия статистически орган (ELSTAT), растежът на цените през март е бил 8,9%, до момента в който разполагаемите приходи са били потиснати от годишната хармонизирана с Европейски Съюз инфлация в Гърция, която набъбна внезапно до 9,1% през април от 8,0% през март.

ELSTAT заяви, че цените на природния газ са скочили със 122,6% на годишна база, като цените на електрическата енергия са се нараснали с 88,8%.

Разходите за жилища са се нараснали с 35,2% на годишна база, до момента в който цените на превоза са нарастнали с 15,4%.

Храните и безалкохолните питиета са станали 10,9% по-скъпи, добавя ELSTAT

Поради това индексът на икономическите настроения се намали през април до 12-месечно дъно на 105 пункта от 112,1 пункта през март.

Потребителите в Гърция освен са най-песимисти в Европейски Съюз, като се има поради финансовата рецесия от предходното десетилетие, но и потребителското доверие се върна към равнищата от ерата на избавителната помощ: показателят на доверие спадна през април до негативни 55,3 пункта от -51,4 пункта през март, което е доста по-ниско от показанието -38,4 през април 2021 година

IOBE откри, че несигурността на работните места се е завърнала и желанието да се вършат огромни покупки е доста понижено, така като разходите за сила, превоз и храна нарастват, а процентът на потребителите, които споделят, че " едвам свързват двата края ", се е нараснал от 56% през март до 65% април.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР