Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс преди

...
Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс преди
Коментари Харесай

Управляващите не искат „екзотични идеи“ в Изборния кодекс преди вота

Всякакви релативно екзотични хрумвания за смяна на Изборния кодекс преди датата на изборите ние, като най-голяма група в 44 Народно събрание, считаме за неприемливи. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на консултациите с президента Румен Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че за толкоз малко време другите предлагани различни форми на гласоподаване няма по какъв начин да бъдат проведени с цялостни гаранции за загадка на вота. „ Голяма част от практиките в другите страни членки са изцяло неприложими в България “, безапелационен беше той.



Управляващите поддържат една по-сериозна смяна в ИК и тя визира карантинираните и приети в болница гласоподаватели – тези по домовете си ще могат да гласоподават с преносима урна, а в лечебните заведения ще има опция да се пускат бюлетини. Дариткова уточни, че ГЕРБ към този момент имат и подготвен законопроект.

Дончев означи, че 250-300 екипа на преносимите изборни секции могат да бъдат имунизирани против ковид и по-късно всеки от тях може да обиколи сред 35 и 50 адреса на карантинирани. По думите му изборната администрация би се справила с предизвикването без значение от броя на българите в изолираност.

Ще се търси вид срокът за дейна регистрация на гласуващите с преносима урна да е оптимално къс, само че вицепремиерът призна, че за карантинирани в деня за размисъл, да вземем за пример, има риск да са в „ сивата зона “.

Като „ мъчно осъществимо “ дефинираха от ГЕРБ централизираното видеонаблюдение на броенето на бюлетините в секциите. „ Има редица села в моя изборен регион, които нямат обсег даже на телефон “, означи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. И добави, че любителските записи може да основат голям брой правосъдни проблеми. Според Томислав Дончев е допустимо на покровителите и наблюдаващите да се позволи да снимат със своя техника, като обаче би трябвало да се направи юридически разбор на съответните разпореждания.

От ГЕРБ не считат, че има проблем със сигурността на машините за гласоподаване и единствените промени би трябвало да са по линия на здравните ограничения поради общата приложимост на сензитивния на досег екран. На собствен ред президентът напомни рекомендациите на Фондация „ Конрад Аденауер “, съгласно която изборните управляващи нямат задоволителен потенциал и могат да се окажат в неспособност да управляват частната компания, която доставя и поддържа машините.

„ Въпросната фондация е почитан сътрудник, само че тя не е отправяла сходни рекомендации към немското държавно управление “, сбито отвърна Томислав Дончев.

Президентът моли при идното „ отваряне “ на Изборния кодекс да се разясняват и въпроси като справедливото медийно присъединяване на всички политически сили по време на акцията, а и опцията непрекъснато настоящите общински изборни комисии да обработват на първично равнище протоколите от секциите и след това да ги носят в РИК, като по този начин се понижат скупчванията на членове на изборната администрация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР