„Всякакви опити за кражба, за подмяна на история, за делението

...
„Всякакви опити за кражба, за подмяна на история, за делението
Коментари Харесай

Йотова: Кражбата на историята и деленето на героите е оскърбление

„ Всякакви опити за кражба, за замяна на история, за делението на героите на непознати и свои е огорчение на тяхната памет и доста тежка присъда за дръзналите да го вършат. България няма да го допусне, ще пази чиста и свята история. Няма да приемем езика на омразата и твърдата ни позиция към този момент се чува и в Европа. “

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова пред паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади, където беше маркирана 118-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Вицепрезидентът разяснява признатата от Народното събрание на Република Северна Македония резолюция, която по думите й няма да помогне в процеса на изясняване на позициите сред двете страни, освен това в миг, в който разговорът сред София и Скопие стартира да се развива.

„ 118 години величественият Пирин и тази свещена земя приютяват славната история за величието на българския блян, за паметните дни от началото на 20 век, когато непримирими българи потеглиха към своята Голгота, с цел да извоюват жадуваната независимост и единство, продължиха идеологията на българското национално-освободително придвижване с единствената мисъл – независимост и единство на българския народ. Свобода, до която едвам се допряха и кроежите на Великите сили им я лишиха “, уточни Илияна Йотова и посочи, че със саможертвата си тези елементарни хора останаха вечно в пантеона на българските национални герои. Вицепрезидентът акцентира, че сме в дълг пред нашите деца, тъй като не им описваме задоволително за тези герои и събития. „ Светлината на героите няма да угасне в никакъв случай и ние би трябвало да я разпалваме за поколенията напред “, съобщи Илияна Йотова.

„ Пътят не е в самоцелното опълчване, а в разговора и действителното решение на разногласията. Длъжни сме пред своите деца и тяхното бъдеще ", уточни вицепрезидентът и даде за образец сполучливото трансгранично партньорство сред община Гоце Делчев и Гърция и Република Северна Македония. Един от актуалните планове е обвързван с ученическия лагер в село Попови ливади.

По-късно вицепрезидентът участва на обичайния събор на Попови ливади, проведен от община Гоце Делчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР