Всяка седмица ви разказваме за вълнуващи жени, които по един

...
Всяка седмица ви разказваме за вълнуващи жени, които по един
Коментари Харесай

5 жени, участвали в Освобождението на България

Всяка седмица ви описваме за вълнуващи дами, които по един или различен метод са трансформирали хода на историята. На 3 март по традиция отдаваме респект на всички тези смели българи, които са се борили за свободата на България. Сред тях обаче има и доста почтени дами с лъвски сърца, които са дали своя забележителен принос за Освобождението. Ето кои са те.
Тонка Обретенова
Баба Тонка, както е по-известна, е образец за човек, посветил безкористно целия си живот на родината, въпреки в множеството случаи това да й е носило премеждия. Георги С. Раковски е другар с нейния брачен партньор, Тихо Обретенов, от който Тонка има 7 деца. Известният бунтовник постоянно гостува в фамилния им дом, като най-често дискутираната тематика е тази за свободата на българите. Идеята я възпламенява и скоро домът ѝ става сборище на революционерите. С молби и подкупи съумява да размени смъртната присъда на част от четниците, заточени в Мала Азия. За да не остане в забвение безименния гроб на обесения в Русе Стефан Караджа, Тонка го отбелязва, а по-късно скритом взема неговия череп и го пази като свещена светиня.
Райна Княгиня
През 1875 година тя основава в Панагюрище женско ученолюбиво и благотворително сдружение, присъединяване в което вземат както млади девойки, по този начин и възрастни панагюрки. Там бъдещата знаменоска учи дамите да шият, да бродират, да се грижат добре за децата си, само че и да обичат поробеното си Отечество и да бъдат подготвени да се жертват за него. Това, което трансформира ориста на младата патриотка, безспорно е срещата ѝ с бележития бунтовник Бенковски, който ѝ разпорежда значимата задача да ушие по този начин известното българско знаме “Свобода или гибел ”.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР