Всяка седмица ще бъда на различно ГКПП докато се облекчи

...
Всяка седмица ще бъда на различно ГКПП докато се облекчи
Коментари Харесай

Министър тръгва по границите, за да облекчи трафика

Всяка седмица ще бъда на друго Граничен контролно-пропусквателен пункт до момента в който се облекчи тежкотоварният трафик. Това заяви министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров след извършената през днешния ден среща за разискване и предприемане на нужните дейности за облекчение на прекосяването на товарните коли през сухопътните граници на излизане от България, оповестиха от МТИТС.

„ В днешните диалози участваха всички вероятни държавни институции, които имат отношение върху казуса, както и представители на транспортния отрасъл. Мерките които бяха начертани са повсеместни и всеки в границите на своята подготвеност е належащо да предприеме съответните дейности “, съобщи министър Георги Тодоров.

Като съществена мярка министърът уточни, че ще бъдат образувани експертни групи, които още идната седмица ще стартират работа на граничните пунктове, където дружно с сътрудниците си ще прегледат опциите за възстановяване на успеваемостта.

„ През идната седмица стартираме работа на Дунав мост 2 при Видин-Калафат, като по линия на Министерството на външните работи ще се търси разговор с румънка страна за облекчение на работата на пункта. Този проблем стои и пред останалите гранични и митнически контроли и по тази причина ще се работи за намиране на сложно решение “, посочи министър Георги Тодоров.

По време на срещата бе разискван и вид за делене на цялостните и празни товарни коли, което ще докара до отчасти облекчение на трафика. „ През идващия месец се чака още по-засилен трафик. Надяваме се до началото на идващия месец да намерим оптимално бързо решение “, означи транспортният министър.

По думите му, все още нарастването на трафика на Дунав мост 2 е с 15 % по отношение на 2019 година Част от аргументите за това са нарасналите пътни такси на територията на Република Сърбия, както и проблеми на сръбско-хърватската граница, които срещат българските превозвачи.

Изпълнителният шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски, съобщи че в доста от случаите аргументите за забавянето не са от българската страна. На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Видин-Калафат “ казусът е на територията на Румъния, а при Русе-Гюргево се правят обстойни инспекции на товарните коли за съществуване на емигранти.

Проблемите са разнообразни и по тази причина ще се търсят решения на място. Към днешна дата най-затруднено е прекосяването на Дунав мост 2 при Видин, където опашката е към 7 км, като се стопират товарни коли и на територията на област Монтана. На Русе опашката е към 5 км, а камионите се стопират на Бяла. Това са най-натоварените ГКПП-тата на излаз от страната “, разяснява Бойко Рановски.

В срещата участваха шефът на Агенция „ Митници “ Павел Тонев; шефът на Главна дирекция „ Гранична полиция “ основен комисар Деян Моллов; Веселин Пейков от Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, шефът на дирекция „ Консулски връзки “ Данчо Мичев, изпълнителният шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски и представители на браншовите организации в автомобилните транспорти на товари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР