Всяка Седмица на дизайна е откритие: хиляди продукти, проекти и

...
Всяка Седмица на дизайна е откритие: хиляди продукти, проекти и
Коментари Харесай

Дизайн '22: бавен, локален и отговорен

Всяка Седмица на дизайна е изобретение: хиляди артикули, планове и прототипи, изобретения и съоръжения. Salone del Mobile Milano, или Панаирът на мебелите в Милано, се завърна за своя 60-и празник с пълномащабно издание (7-12 юни), на което бяха показани голямо количество нови артикули, материали и трендове. Иновациите, които се виждат всяка година в Salone, не престават да движат пазара (и вкуса) и ни дават визия по какъв начин ще наподобява животът в бъдеще.
Salone del Mobile, щанд Campeggi, Twin на френската дизайнерка Matali Crasset Автор: Luca Privitera
" И тази година резистентност продължава да бъде основната дума, само че от несъразмерна приложимост тя като че ли стартира да се изпразва от наличие ", сподели президентката на салона Мария Поро. По думите й Salone се стреми да покаже полезността на положителния дизайн. Добрите мебели са тези, които имат огромна дълготрайност на живота и в тях са вложени мисъл и качество на всеки стадий от основаването им.
Тази година на панаира чувството за свръхпроизводство не беше толкоз огромно, отстъпило място на ново и по-съзнателно отношение към интериорния и продуктовия дизайн.
Изоставянето на пластмасите и изкуствените материали е осезаемо. Вместо това се вижда отчетливо връщане към обичайните материали - дърво, естествени нишки (бамбук, ратан и сизал), камък, месинг, мед и тонирано стъкло .
Реклама
Произходът на употребяваните материали към този момент е значим фактор както за потребителите, по този начин и за дизайнерите, които основават нови материали от планините отпадък . Като комплицираните фурнири на Фернандо Лапосе, направени от мексикански царевични люспи, или компанията Vegea, създаваща текстил с боклуци от винената промишленост. Много от тези планове са пробни, само че се борят да станат търговски жизнеспособни. Cruz Foam употребява отпадъчни миди, с цел да сътвори екопяна, която да замести пластмасовите опаковки. Базираната в Санта Крус компания преди малко разгласи Леонардо ди Каприо и Аштън Къчър за основни вложители.

Кралете на пластмасата, компанията Kartell, в сходна на музей атмосфера на своя щанд наред с известните дизайнерски икони показаха ReChair, стол, основан от известния италиански мебелен дизайнер Антонио Читерио в партньорство с illy. Столът към този момент се предлага единствено в черно и е изработен от рециклирани капсули кафе Iperespresso illy .

Една технология, която продуктовите дизайнери и архитектите употребяват на драго сърце от години, 3D принтирането, към този момент реализира своята огромна цел - производството на предмети за бита, които не са от пластмаса . Не единствено това - в този момент разнообразни производители го употребяват, с цел да основават тактилни предмети за дома.

Основателите на марката за домашно съоръжение TRAME Paris показаха сбирката си Alhambra.gcode - серия от 3D отпечатани предмети от керамика. Всеки от тях е основан посредством технологията на 3D печата, само че от глина, след което е приключен и глазиран ръчно. Те виждат 3D печата като " опция на всеобщото произвеждане ", а не като негов сътрудник, защото обектите могат да бъдат отпечатани при поискване, локално, като по този метод се децентрализира производството, отстраняват се отпадъците и се понижава потребността да се доставят материали от разнообразни места.
Реклама
Италианското студио Krill Design употребява портокалова кора - всеобщ запас на остров Сицилия, с цел да създават благодарение на 3D принтиране биоразградими и компостируеми настолни обекти. Патентованият им материал Rekrill Orange се отличава с жив цвят и естествени вдлъбнатини, придаващи на предметите качество на ръчна направа, сходно на кожа. " Релефната на досег повърхнина е умишлена, споделя съоснователката Мартина Ламперти, искахме да подчертаем произхода на материала. "

Особено впечатляващи са масите от сбирката мебели за на открито Plumon на Патриция Уркиола с принтирана основа . Те са образец за модерните благоприятни условия за персонализация благодарение на 3D технологията. " Намерението ни беше да изпробваме някои от тези изцяло непостижими при обичайния индустриален способ благоприятни условия. Това са живи артикули с дизайн, който може да трансформира формата си по време на индустриалния развой, с цел да се трансформира се в нещо неповторимо ", споделя Уркиола.

Другата тематика, която продължава да бъде настояща в дизайна, е BIOMORPHIC - като че ли от ден на ден осъзнаваме превъзходството на природата като дизайнер и от ден на ден новите артикули за дома имитират естествените меки форми, даже пресъздадени от метал. На щанда на De Castelli бяха изложени мебели, основани в това число и благодарение на старинна технология, които съумяват да наподобят плавните, заоблени очертания на природата.

Изискана направа, занаятчийско майсторство, органични силуети, въодушевени от формите и силуетите на растенията . Вместо структурирани геометрични форми, които бяха относително известни през последното десетилетие, множеството мебели в този момент имат меки органични форми, които провокират чувство за комфорт, досегаемост, грациозност. Включително и шкафове, скринове, кухненски модули и мебели за баня.
Червено, прекомерно алено - мебел за баня на щанда на Ideal Standard Автор: Теменужка Захариева Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Пазари 3 Свят 1 Енергетика 2 Свят 3 Енергетика 1 Пловдив 2 Компании 3 Градове Реклама
Такава е и наклонността в дизайна на меката мебел от няколко години, само че тази година като че ли беше мъчно да се откри познатият ни диван с прави ъгли и линии. Повечето дивани, фотьойли и пуфове наподобяват на меки облаци, подготвени да те обхванат при сядане. Или заоблени от атмосферните въздействия и времето мегалитни скали - като сбирката Pebble Rubble на шведското дизайнерско дуо Front Design за италианската компания Moroso.

Същите заоблени форми се повтарят и в баните и в кухните - тъй като тази година те също са част от изданието на панаира, макар че по традиция се редуват през година.
Колекция мека мебел Pebble Rubble дизайн на шведското дизайнерско дуо Front Design за Moroso Източник: Moroso
И тази година доста първокласни фешън марки - от Loewe до Hermès - се възползваха от опцията да вземат участие в блестящото завръщане на панаира в Милано с разнообразни планове и нови партньорства. За Dior тази година то е с Филип Старк . Заедно те показват нова доста изчистена версия на неговия прочут стол Medallion. " Някои са търсили цялостен живот своята дребната черна рокля, аз постоянно съм мечтал за идеалния дребен стол ", споделя Старк. И го реализира - доста елегантната минималистична версия Miss Dior е резултат от съвременно леене под налягане, което изисква течен алуминий да се излее в тигел, преди да бъде инжектиран в матрица. Изработени в Бреша, Северна Италия, столовете по-късно се потапят в електролитна вана, с цел да се получат версиите с черен хром и розова мед, до момента в който златните версии се пръскат под вакуум.
Miss Dior на Филип Старк Източник: Dior
И доста цвят и жизнеспособност на всички места, доста ръчна работа, която оставя неповторими следи, разказващи значимостта на човешкото наличие във всеки обект . А яркочервеното като че ли по спогодба се срещаше изключително постоянно тази година - в меката мебел, в столовете, в баните, дори и в кухните и спалните.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
По всичко проличава, че дизайнерите се упражняват все по-често със столове с три крайници - може би като опит да се опълчват на отиващия си минимализъм. Новият опит на Константин Грчич AKA е частично стол, частично табуретка, частично статуя, направена от буков шперплат, впечатляваща с елегантността и простотата на дизайна.
Стол/табуретка AKA дизайн на Константин Грчич за Magis Източник: Kartell
Силен акцент естествено върху мебелите за на открито, които от ден на ден се приближават по дизайн до тези в интериора . Обектите в домовете ни и пространствата стават все по-хибридни, заради което доста компании се концентрират върху леките и модулни мебели, които могат да се разместват , подреждат, сглобяват и да действат поотделно.

Интересна илюстрация на тази наклонност са многото модели на групи от масички с разнообразни размери, цветове и височина, които дават тъкмо такава еластичност. Виждаха се както в зоната на панира, по този начин и в залите на множеството съпътстващи събития из целия град. Стилните маси THIERRY от Piero Lissoni са доста добра илюстрация.
Стилните маси Thierry от Piero Lissoni за Kartell Източник: Kartell
Това е единствено дребна част от необятното количество нови артикули и съоръжения, показани по време на завърналата се Седмица на дизайна в Милано, само че те значително оказват помощ за идентифициране на новите направления за водещите компании в мебелния бранш. Показателни са думите на известния немски дизайнер Себастиан Херкнер: " Важно е ние, дизайнерите, да разбираме отговорността, която носим, когато създаваме нови артикули. В същото време всички би трябвало да схванат какъв брой е значимо да купуват артикули, които ще употребяват цялостен живот, а освен няколко години. Сега е време да мислим постепенно, локално и отговорно. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР