Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази

...
Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази
Коментари Харесай

Поучителна притча за близостта между сърцата

Всяка алегория има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са по едно и също време потребни и приятни за четене. Те постоянно са с дребен размер, а сентенцията е задоволително ясно обособена. Друга специфичност е, че всеки от нас би трябвало да я прочете и самичък за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите нормално ни демонстрират някои елементи, които сме пропуснали, само че са основни. Затова и през днешния ден ви представяме една алегория за близостта сред сърцата.

Притчата е къс иносказателен моралистичен роман. Съдържа нравствено наставление (премъдрост). По наличие притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл алегория е всяка история със сходни характерности. Притчите се употребяват в религията. В християнството и будизма надлежно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с дребни разлики в броя и формата. Успешно са употребявани като национална психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функционалности: на модел, огледало, смяна на вероятността, медиатор, контра-концепция, проекционен резултат и междукултурна роля.

Няма двойка, която да не си покачва звук. Караниците съпътстват всяка една любовна история, само че би трябвало да слагаме граници, които в никакъв случай да не прекрачваме, пишат от iwoman.bg. В противоположен случай рискуваме да загубим това, което пазим в сърцето си.

Веднъж Учителят попитал своите възпитаници:
– Защо, когато хората се карат, покачват звук?
– Може би, тъй като стават неспокойни – предположил един от учениците.
– Да, само че за какво крещят откакто са един до различен или един против различен?

Ученици почнали да оферират разнообразни отговори, само че Учителят не приемал нито един от тях. Накрая обяснил:
– Когато хората са недоволни един от различен и се карат, сърцата им се отдалечават. Разстоянието е толкоз огромно, че с цел да се чуят, би трябвало да викат. И колкото по-сърдити са, толкоз по-силно викат. А колкото повече се схващат и се обичат, толкоз по-тихо стартират да приказват.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР