Всяка минута в Европа се диагностицират по 7 нови случая

...
Всяка минута в Европа се диагностицират по 7 нови случая
Коментари Харесай

Проф. Иван Груев: Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром на лесна умора и задух

Всяка минута в Европа се диагностицират по 7 нови случая на сърдечна непълнота (СН). Това прави по 400 индивида единствено за един час или почти 3.5 млн. за една година. Заболяването визира повече от 15 млн. на Стария континент, което го трансформира в същинска пандемия. По последни данни в България пациентите със СН са 170 000, като годишно се хоспитализират 75 000, а 17% от тях влизат в болница наново в границите на една година. Тези данни бяха показани  по време на конференция " В сърцето на сърдечната непълнота ".

„ Сърдечната непълнота е клиничен синдром на лесна отмалялост, зной, стеснен физически потенциал. Състоянието се дължи на невъзможността на сърцето да изпомпва задоволително количество кръв, с цел да задоволи потребностите на тъканите в човешкото тяло “, сподели проф. Иван Груев, експерт по кардиология и вътрешни заболявания, заместник-директор по здравната активност на Националната многопрофилна транспортна болница „ Цар Борис ІІ “.



Редица са аргументите, които могат да доведат до СН – прекаран инфаркт, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, претърпяна зараза, несъразмерна приложимост на алкохол, някои лекарства и други

„ СН е директно обвързвана с хроничното бъбречно заболяване и диабета. Между 12 и 57% от пациентите със захарна болест има СН. Същевременно сред 35 и 70% от болните със СН страдат от хронично бъбречно заболяване “, изясни проф. Груев и добави: „ Типичните признаци на СН са зной, ортопнея (затруднено дишане в легнало положение), пристъпи на зной през нощта, лесна уморяемост, отичане на глезените. Пациентите могат да виждат и нощна кашлица, хрипове, чувство за отичане, загуба на вкус, комплициране и др “.



С придвижване на болестта се следят структурни промени на сърцето. Ето за какво е значимо още при първите признаци пациентите да се извърнат към своя кардиолог или персонален доктор. 

Около 50% от пациентите могат да изгубят живота си 5 години след слагане на диагнозата. Заболяването е животозастрашаващо и смъртността му съвсем доближава тази, обвързвана с рак на простатата, на пикочния мехур или на млечната  жлеза.



Няма цялостно изцеление на това положение. с изключение на сърдечна трансплантация. В множеството случаи лекуването цели да облекчи на признаците и ненапълно да удължи живота на болните.

Препоръчва се пациентите със СН да съблюдават избрани правила, с цел да облекчат положението си. Специалистите поучават да се хранят здравословно, като заобикалят солта и я заменят с лимонен сок, чесън, билки или подправки, с цел да овкусят ястията. Да лимитират приема на доста течности и деликатно да мерят количеството им всекидневно. Да следват рекомендациите на своя доктор по отношение на физическата интензивност, съобразена с тяхното здравословно положение и целяща подсилване на сърдечна мускул, и да се придържат към лечението, предписана от техния доктор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР