Всяка хапка храна, която приемаме, е пълна с различни химични

...
Всяка хапка храна, която приемаме, е пълна с различни химични
Коментари Харесай

Храната на бъдещето ще е вкусна и здравословна, стига да имаме стомаха да я смелим

Всяка хапка храна, която одобряваме, е цялостна с разнообразни химични реакции. Добавянето на някои съставки и готвенето оказват помощ да направляваме тези реакции и вършат храната по-вкусна и по-издръжлива. Какво тогава ще стане, в случай че можем да обработваме ястията на молекулярно равнище, пита IFL Science?

Моментът, в който ще стартираме да изпращаме особено основани частици, които да въздействат още по-конкретно на реакциите, в действителност не е надалеч. Наноотехнологиите ще ни разрешат да управляваме храните и техните усети като отстраняваме потребността от прибавянето на нездравословната сол и премахнем други рискови съставки.

Но до момента в който храната на бъдещето ще бъде по-вкусна и модифицирана, значи ли това, че ще остане и безвредна? Ще одобряват ли телата ни това ново потомство артикули и ще реализираме ли единодушие да ги консумираме?

Нанотехнологиите основават частици и материали с размер една милиарда част от милиметъра. За съпоставяне, в случай че една наночастица има размерите на футболна топка, вирусът ще е огромен колкото човек, а овцата - колкото планетата ни. Работата с такива дребни частици ни разрешава да създадем артикули с усъвършенствани свойства като да вземем за пример умни опаковки, които да следят положението на пакетираните в тях храни или пък пасти за зъби, които стопират растежа на бактериите. Възможностите в действителност са неограничени и тяхната полза е безспорна. Представете си да вземем за пример по какъв начин датчикът в една такава интелигентна опаковка улавя газовете, създадени от бактериите в развалящата се храна, и трансформира цвета си, с цел да ни предизвести.

Въпреки това, на този стадий множеството разработки са в пробна фаза. Учените се тормозят, че поглъщането на наночастици може да докара до натрупването им в разнообразни органи като бъбреци и дробове, което да наруши действието им. Ето за какво, храната на бъдещето фактически може да бъде усъвършенствана, само че занапред ни следва да разберем дали ще можем да я консумираме толкоз елементарно, колкото ядем днешната си закуска.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР