Всяка година в Тайланд на 13 март отбелязват Деня на

...
Всяка година в Тайланд на 13 март отбелязват Деня на
Коментари Харесай

Българска доброволка прави педикюр на слонове в Тайланд

Всяка година в Тайланд на 13 март означават Деня на слона. В античната столица Аютая сервират зрелищен плодов гуляй за симпатичните колоси.  В Страната на усмивките те от време на време са работни добичета, просят по улицата, а в безбройните паркове и сиропиталища от време на време се грижат за стотици животни на едно място.

 

Слонът за тайландците е метод за изложение на културната еднаквост. В предишното са ги употребявали като бойна техника във войните със прилежаща Бирма. А през днешния ден разиграват пред туристите батални подиуми, в които Тайланд постоянно побеждава, естествено.

 

Вероятно някои от слушателите са посещавали слонските паркове в някогашния Сиам, само че надали има доста българи, които са правили педикюр на слон. Е, моята първа гостенка в Покана за пътешестване е от тях. На

Екатерина Арсова остава още един изпит, с цел да стане ветеринарен доктор и по тази причина дава научно пояснение на израза „ Помни като слон “.

 

Но първо ще разберем от самата нея по какъв начин се е озовала като доброволец в подслон за слонове в Тайланд. Защото след бригада в Америка младежите или употребяват извоюваното за студентските си такси или си купуват кола на остаряло.

 

В публикацията си за списание „ Ветеринарна колекция “ Екатерина Арсова споделя по какъв начин поддържат връзка слоновете между тях. А за раняваща душата човешка свирепост към тези животни ще чуем по-късно от самата нея.

 

За разлика от множеството българи, били на студентска бригада в Съединени американски щати, Екатерина Арсова взема решение да похарчи извоюваните с работа на три места пари, с цел да стане доброволец в приюти за слонове в Тайланд. Там всяко животно има своя тъжна история. Запитах я питомците в резервата познават ли техния махут – по този начин се назовава индивидът, който се грижи за слоновете.

 

Какво е да правиш педикюр на четиритонна жива камара ще ни опише Екатерина Арсова, която е на едно придихание от купата ветеринарен доктор. 

 

Моята гостенка е била част от доброволците в подслон за слонове, където туристите могат да се включат в приготвянето на специфичното уравновесено меню за животните. Като студентка по програмата Еразъм тя учеше ветеринарна медицина в Пиза, където изнесе отчет на италиански и на британски с непознати страни от характера на слоновете. Както към този момент споделих, тя може би е единствената българка, правила педикюр на слон. 

Полюбопитствах това не е ли едно огромно стъргане.

 

Екатерина Арсова не пожела да каже в ефир някоя от тайландските думи, които е научила, тъй като се тормози за произношението. Ние пък можем да чуем още една тайландска ария.

 

Новоизпечената ветеринарка ни споделя за двата резервата за слонове в Северната част на Тайланд, където е била доброволка. Тя не е пропуснала обаче да  прегледа освен в близост, ами и чак Краби на Андаманско море.

 

Катето явно е освен ветеринар и приключенец, ами  и хранителен сапьор, тъй като си мечтае да опита още екзотични гозби из Азия.

През последните години много българи посещават Тунис и Мароко, само че Алжир, третата страна от страните, наричани Магреб, някак си убягва от туристическия ни интерес. Е, тази неправда ще бъде поправена доста скоро.

 

Г-жа Найма Хаджам, шеф на Националния туристически ръб на Алжир, споделя пред Покана за пътешестване за най-интересните места за посещаване в родината й. Интервюто е осъществено благодарение на българския дипломат в Алжир Марияна Бояджиева и на алжирския дипломат у нас Байя Бенсмаил.

 

В Алжир споменът за петте хиляди българи – инженери, архитекти, учители и лекари, помогнали на Алжир да развива стопанската система си в следколониалния интервал, към момента е свеж. Разпитах госпожа Хаджам за най-интересните места за посещаване в родината й.

 

 

Засега няма пряк полет сред България и Алжир, само че пък шефът на туристическия ръб Найма Хаджам, разясни, че през комшиите  опциите да стигнем до тази към момента непозната за нас страна от Магреба, са много привлекателни.  Впрочем, в случай че се чудите какво е това Магреб, разяснявам:  онази област от Африка, която обгръща Северна Сахара и съответствува с региона на Атласките планини. Дано скоро имаме опция да я опознаем и онлайн.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР