Всяка година в навечерието на Рождество Христово и светлите Коледни

...
Всяка година в навечерието на Рождество Христово и светлите Коледни
Коментари Харесай

Дружеството на пловдивските художници откри Годишната си изложба и отличи пловдивски творци с ярки постижения през 2022

Всяка година в навечерието на Рождество Христово и светлите Коледни празници, Дружеството на пловдивските художници показва своята най-голяма галерия, с която обичайно изпраща остарялата година, прави равносметка на постигнатото през актуалната и отбелязва триумфите на свои изявени членове, които са показали блестящо наличие в културния живот на Пловдив през годината.

Официалното разкриване на Годишната обща галерия в зала „ 2019 “ на ГХГ на ул. „ Гладстон “ се състоя точно на Никулден. В експозицията вземат участие 88 автори, които се показват със 143 произведения. Приветствие във връзка откриването насочиха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и ръководителят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Сред многочислените посетители в залата бяха и ръководителят на Общинския съвет – Пловдив инж.Александър Държиков, доста създатели, другари, фенове, дейци на културата и медии.

„ На такова огромно и значимо събитие, изключително в края на годината, човек постоянно прави равносметка. Пловдив е именуван „ Град на художниците “ и това е реалност, поради всички вас, които продължавате с триумфите и творчеството си да утвърждавате името на нашия град. За всички нас е доста значимо да го развиваме и през идващите години, да го предаваме на бъдещите генерации. Да следим развиването на създателите, да оказваме помощ, да надграждаме. Искам да ви пожелая да сте здрави и креативен мощни! Да имате една щастлива е ползотворна нова 2023 година “, сподели в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

По традиция на тази галерия се връчват Годишните награди на Дружеството, които се дефинират от 5-членно жури. Тази година то бе в състав: Лидия Симеонова – живопис, притежател на премия ДПХ за живопис за предходната 2021 г./, Киркор Касапян – график, Веселин Ламбрев – ваятел, Снежана Фурнаджиева – председател  на ДПХ – Пловдив и Десислава Христозова – представител на Община Пловдив. Категориите са живопис, графика, статуя, N форми, млад създател и Наградата на кмета. Наградите бяха връчени от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и ръководителя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Носителите в обособените категории за 2022 година са:

Живопис – Ваня Итинова.

Номинирани в раздела бяха още Никола Певичаров, Вълчан Петров, Илиана Манукова, Васил Тенев и Красимир Карастоянов.

Графика – Светлана Желязкова

Номинирани в раздела бяха също Ивайло Григоров и Христо Жеков

Скулптура – Атанас Колев

Номинирани в раздела бяха Нейчо Дойчев, Цвятко Сиромашки и Милена Бочукова

Млад създател – Илиян Иванов

Номинирани в раздела бяха също Станка Александрова, Мирена Васева, Пламен Велчев и Христо Бозуков

Награда на Кмета – Петко Караколев

Номинирани в раздела бяха още Иван Шишков и Ангел Пачаманов

В категория „ N форми “ премия не се присъжда. Годишната галерия на Дружество на пловдивските художници се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022г. Тя ще продължи до 31 декември. Входът е свободен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР