Всяка година U.S. News & World Report публикува своите най-добри

...
Всяка година U.S. News & World Report публикува своите най-добри
Коментари Харесай

Тези диети ще са модерни през 2023 година

Всяка година U.S. News & World Report разгласява своите най-хубави диети за годината и за шеста поредна година диета на 5000 години зае първото място. Средиземноморската диета оглавява класацията и за 2023 година с резултат 4,6 от 5. 

Тази година групата от специалисти класира 24 разнообразни диети, с цел да проучва цялостната им успеваемост и лекотата на съблюдаване. Ето кои са тези, които съгласно тях ще имат най-голямо влияние тази година.

1. Средиземноморска диета

Част от това, което прави средиземноморската диета най-хубавият избор, е нейният фактор за резистентност, защото здравословните мазнини, плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и постните протеини заемат централно място. Този метод на хранене е здравословен. Не изключва групи храни или съответни храни. Така че това му разрешава да бъде резистентен. Що се отнася до Средиземноморската диета, не количеството употребявана лой е значимо, а типът лой.

2. Диетата DASH

Диетата DASH е основана, с цел да помогне за намаление на кръвното налягане и се разпространява от Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати. Този режим на хранене предизвиква потреблението на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба, птиче месо и храни с ниско наличие на мазнини или без мазнини, като в същото време лимитира приема на храни с високо наличие на наситени мазнини, тлъсти меса, пълномаслени млечни артикули и скотски масла. Подсладените питиета също не се предлагат при следване на този режим. 

3. Флекситарианската (Гъвкава) диета

Флекситарианският метод на хранене произтича от книгата на диетолога Доун Джаксън Блатнър " Флекситарианската диета: Предимно вегетарианският метод да отслабнете, да бъдете по-здрави, да предотвратите заболявания и да добавите години към живота си ". Идеята е, че можете да ядете повече растителна храна, да включвате повече безмесни протеини, да консумирате по-малко месо и да имате еластичен метод вместо непоколебим подобен. Това е по-скоро метод на живот, в сравнение с диета.

4. Диета MIND

Тази диета е основана, с цел да подкрепи здравето на мозъка и да се бори с деменцията. MIND значи " Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay " и се концентрира върху храни, които подтикват мозъчната функционалност като зеленолистни, горски плодове, зърнени храни, зеленчуци, ядки, риба и даже вино. Има ограничаване в порциите алено месо и сладкиши, които човек може да употребява, само че те не са изцяло изключени от менюто. Резултатите от изследванията демонстрират 35% спад в риска от Алцхаймер при тези, които следват тази диета.

5. Диета TLC

Понякога най-хубавият способ е да слушате тялото си и да пренасочвате апетита си, а TLC диетата е идеална за тези, които не желаят да бъдат ограничавани прекалено много. Целта на TLC диетата е да намалите наситените мазнини със 7 %, да ограничите хранителния холестерол (съжалявам, сирене) и да ядете плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. В листата на това, което би трябвало да избягвате, са добавените захари, пълномаслените млечни артикули, алкохолът, аленото месо и модифицираните храни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР