Всяка година през втората седмица на март се отбелязва Световната

...
Всяка година през втората седмица на март се отбелязва Световната
Коментари Харесай

Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“

Всяка година през втората седмица на март се отбелязва Световната седмица на глаукомата. Много лечебни заведения в страната провеждат безвъзмездни прегледи, тъй като само посредством тях глаукомата може да бъде открита. В множеството случаи тя протича безсимптомно, по тази причина я назовават “тихият апаш на зрение ”.

Открива се, едвам когато стартира да се губи централното зрение, а тогава дегенеративните процеси, засегнали първо периферното зрение, само че останали неразкрити, към този момент не могат да бъдат спрени. Целта на лекуването - консервативно, лазерно, хирургично - е да се спре прогресията и да се избави остатъкът от зрението.

Глаукомата е втората по периодичност причина за необратима слепота в света след катарактата. По-старото схващане за нея е, че се предизвиква от високо вътреочно налягане, което последователно поврежда зрителния нерв. Според от ден на ден изследвания високото налягане е единствено един от факторите, водещ до градация на болестта. Ниското налягане също може да докара до глаукома, както и хипертонията, диабетът, наследствеността, късогледството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР