Всяка година Общината инвестира в нови паркоместа Безспорно Созопол е

...
Всяка година Общината инвестира в нови паркоместа Безспорно Созопол е
Коментари Харесай

Как може да се реши проблемът с паркирането в Созопол

Всяка година Общината влага в нови паркоместа

Безспорно Созопол е едно от най-предпочитаните места за лятна дестинация у нас. Всяка година най-старият град по българското черноморско крайбрежие посреща хиляди гости от България и света. Големият туристопоток обаче води до един проблем – паркирането. От години Общината работи по решаването му, дали обаче това е допустимо? Ето какво счита кметът Тихомир Янакиев. 

„ Има две решения. Първото е да се откри територия, която да поеме целия поток от коли. Второто е да върнем още веднъж проведения екскурзиант. В един чорап не можеш да вкараш два крайници. Имаме лимитирано място и всички би трябвало да са удовлетворени. Всяка година усилваме опциите за паркиране, само че пространството е лимитирано “, споделя той. 

Градоначалникът добави, че следва администрацията да изследва нови зони за паркиране в кв. Мисаря. Те обаче са надалеч от централните елементи на града, а това допуска да се намерения и за накякъв превоз – било то таксиметров или проведен с вътрешни линии.

„ Или Общината самичък да обезпечи това, само че на този стадий това е доста мъчно. Нямаме нито опция за назначение на нужния личен състав, нито финансовата такава. Затова всичко се случва бавно и последователно “, прибавя Тихомир Янакиев. 

През последните години Община Созопол влага в нови паркоместа. От лятото на 2023 година в града е въведена синя зона, което постави завършек на безразборното паркиране. 

„ Това е сполучливо решение, тъй като на улиците в обсега ѝ единствено преди 5 години не можеше да се паркира. Те са необятни, близо до центъра са, до административната постройка. Вървим в тази посока - непрекъсната смяна, непрекъснато извоюване на нови територии. Искам да помоля жителите на Созопол за самообладание “, моли Тихомир Янакиев. 

Той разяснява и рецензиите на хората за това, че паркирането в други страни като Гърция и Германия било гратис. 

„ Дават ми се образци с други страни. Нека обаче погледнем туристическия налог в тези страни, които се дават за образец - да вземем за пример Португалия. Наскоро четох, че минималният туристически налог бил 2 евро, дали е правилно, не знам. В Германия бил 11 евро дневно за човек. Ние не гоним тези равнища. При нас е 40 стотинки. И огромна част от хората, които отдават места за настаняване, не го заплащат. Ние събираме жестоко към 500 000 лева на година от този налог. Хипотетично си представете, че и при нас е 2 евро. Ако е по този начин, ще събираме 5 000 000 лева на година - 10 пъти повече. Нима мислите, че тогава Община Созопол няма да намерения за безвъзмездни паркинги? Ще можем, несъмнено. Но ние, българите, гледаме оптимално доста всичко да ни е гратис. Реално обаче не си задаваме въпроса „ Какъв е нашият принос в събирането на доходи? ” Те отиват отново за нас, не за някой различен “, безапелационен е кметът Янакиев. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР