Всяка година на 28 декември отбелязваме Международния ден на киното.На

...
Всяка година на 28 декември отбелязваме Международния ден на киното.На
Коментари Харесай

Киното стана на 124 години

Всяка година на 28 декември означаваме Международния ден на киното.

На този ден през 1895 година в парижкото "Гран кафе " се е състояла първата обществена проява на "движещи се фотографии ", благодарение на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер. Благодарение на тях през днешния ден ние имаме разполагаем едно от най-интересните занимания за милиони хора по целия свят.

Братята Люмиер (на френски lumière значи светлина) - Огю̀ст Марѝ Луѝ Николà (Auguste Marie Louis Nicholas) и Луи Жан (Louis Jean), са считани за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори.

Бащата на Луи и Огюст - Антоан Люмиер, бил притежател на фабрика за произвеждане на фотографски плаки, ситуирана в Лион. През 90-те години на XIX век тя е измежду най-големите европейски производители на фотографски артикули и материали. Луи Люмиер приключва техническата школа в града и стартира работа при татко си. Именно по-младият брат Луи се трансформира във изтъкнат механически експерт в региона на фотографията. Още през 1892 година двамата братя опитват със основаването на "движещи се картини ".

В края на лятото на 1894 година Огюст и Луи Люмиер стартират работа по фотосите на първия си филм - "Работници напущат фабриката Люмиер в края на работното време " (La Sortie des usines Lumière à Lyon). Той е изработен с уред наименуван, кинематограф, патентован една година по-рано (на 13 февруари 1894 г.). В свое изявление Луи Люмиер загатва, че по това време не е било допустимо механически филмът да бъде сниман през есента или зимата, когато слънчевата светлина е по-слаба.

Филмът е прожектиран за пръв път на 21 март 1895 година в Париж, като трае единствено 46 секунди. Въпреки това през днешния ден се смята, че "рожденият ден " на киното е на 28 декември същата година, когато братя Люмиер провеждат първата платена обществена прожекция в сутерена на парижкото "Гранд Кафе ". На събитието участват тридесет и трима гости, които заплащат по един франк, с цел да видят няколко обособени сюжета, всеки с дълготрайност по към 50-60 секунди, колкото са били опциите на лентата. Техниката на Луи Люмиер била нещо напълно ново за публиката, а той бил великолепен актьор и умеел да сортира най-изразителните фрагменти за своите сюжети.

До края на 1896 година се организират демонстрации по целия свят - в Лондон, Рим, Кьолн, Женева, Мадрид, Санкт Петербург и Ню Йорк.

На идната година, на 27 февруари 1897 година, е и първата кинопрожекция в България. Първи на филмите на братя Люмиер се радват жителите на град Русе, а през идващите месеци има прожекции във цялата страна. Киносеансите са провеждани в акомпанимент от пиано или саксофон, защото самите филми били без тон. Звук във филмите се появява едвам през втората половина на 20-те на ХХ век.

През 1907 година братята Люмиер снимат и първия си пъстър филм.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР