Всяка година на 10 ноември Турция отбелязва смъртта на Мустафа

...
Всяка година на 10 ноември Турция отбелязва смъртта на Мустафа
Коментари Харесай

Защо Ердоган се "завръща" към Ататюрк

Всяка година на 10 ноември Турция отбелязва гибелта на Мустафа Кемал Ататюрк, създателя и първия президент на Република Турция. В 9:05 ч., момента, в който той издъхва, сирените изсвирват мощно из страната, а хората стопират на улицата или стоят безмълвно на работните си места, с цел да си спомнят " Бащата на турците ", каквото безусловно значи семейството му. В " Анъткабир ", именития пантеон на Ататюрк в Анкара, се организира публична гала, на която участват голям брой жители, а медиите и обществените мрежи се наводняват със известия, изтъкващи величието на Ататюрк.

Тази година всички типичен ритуали се реализираха. Но имаше и нещо ново и друго. Политическият лагер зад президента Реджеп Тайип Ердоган, който обичайно се идентифицираше с исляма, а не със мощно всемирски настроения Ататюрк, се появи " по-ататюркистки " надъхан от всеки път.

Тази необикновена позиция за пръв път се прояви в главния идеологически знак на режима на Ердоган: проердоганистките медии, които в този момент са преобладаващата част от турските медии. Вестници, които до момента са показвали не напълно откровен интерес към честванията от 10 ноември, този път отдадоха голяма респект на Ататюрк с материалите си и демонстрираха непогрешимо разграничение в тона си към него. Членове на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) показаха ненадейно удивление от него в известията, които отправяха обществено. Местните клонове на ПСР проведоха безвъзмездни автобусни транспорти до " Анъткабир ", оповестени с плакати из градските центрове. И най-важното - самият Ердоган, чието неявяване на някои от предходните отбелязвания се набива на очи, ръководеше церемониите на " Анъткабир ".

Новооткритата обич към Ататюрк сигурно беше нещо ново за ПСР и нищо чудно, че докара до десетки колонки в турската преса. " Муджахидите към Анъткабир ", означи известен колумнист с учудване и посочи контраста сред ислямистките корени на ПСР и светската визия на Ататюрк. Контрастът беше явен и евентуално по тази причина самият Ердоган почувства потребност да отговори на тези, които подлагаха на критика него и партията му за смяната в тона. " Ще защитим наследството на Ататюрк ", закле се той на конференция, проведена в чест на Ататюрк в президентския замък. Той даде обещание и да избави наследството му от " идеологическото тесногръдство, което инструментализира името му. "

Защо му трябваше на Ердоган да акцентира на това? И каква е повода ердоганистите да се " връщат " към Ататюрк и да изземат територията на респект към него? Първият отговор са

президентските избори през 2019 година,

печеленето на които е най-важната цел за Ердоган. За разлика от парламентарните избори, които печели непрекъснато от 2002 година насам, избор, който се колебае сред 40% и 50% от електората няма да е задоволителен този път. Ердоган би трябвало да завоюва над 50% от вота и всеки наподобява е склонен, че в този предел има опасности. Консервативните ислямистки гласоподаватели, на които Ердоган обичайно разчита, просто не са задоволителни, с цел да му дадат над половината от мандата на нацията. Също по този начин му е нужно да притегли това, което обичайно построява " дясноцентристките позиции " в турската политика, които постоянно са представлявали електората " по средата " сред всемирски настроените поддръжници на Ататюрк и проислямските консерватори.

 Защо Ердоган се
© Associated Press

Скорошно политическо развиване, което също може да е подсилило тази политическа потребност, е

учредената през октомври " Добра партия "

на харизматичната Мерал Акшенер. Партията наподобява е опит да се съживи дясноцентристкото пространство, изчезнало още от ранните години на ПСР. Проучванията демонстрират, че Добрата партия бързо е натрупала висока известност, достигаща 16% от гласовете, а тази на Ердогановата ПСР е спаднала до 38%. Приемането на Ататюрк би било хитроумна тактичност за връщане на част от гласовете, прелели се от ПСР към Добрата партия.

Вторият отговор за какво Ердоган към този момент приема Ататюрк е по-стратегически и концептуален: Ердоган желае да се показа като " втория Ататюрк ", втория избавител и създател на нацията, и е доста по-лесно да го направи, като се хване за наследството на първия Ататюрк. Тази наклонност става все по-видима в последните три години, както обясних предходната година в " Ал Монитор ", в метода, по който Ердоган употребява символиката на Ататюрк. Това включва поръчката на Ердоган да води " втората освободителна война на Турция " - по образеца на първата, която " Бащата на турците " води след Първата международна война - и изборът на Самсун (града, от който тя започва) за начало на предизборни акции.

 Защо Ердоган се
© Associated Press

Същевременно има значим колорит сред облика на Ататюрк, с който Ердоган в този момент се разпознава, и облика на Ататюрк, който " ататюркистите " в Турция обичайно отстояват. В последния Ататюрк работи за озападняването на Турция, секуларизирайки страната си с промени " от горната страна надолу " във времето на безспорна президентска власт сред 1923 и 1938 година Ердоган и почитателите му

разбираемо пропущат тези несъвместими с исляма тематики.

Ататюрк, който те по-скоро харесват, е антизападният боен воин, избавил родината от окупацията на европейските империалисти в интервала 1919-1922 година Това също по този начин им разрешава да настояват, че Ердоган " не отстранява (наследството на) Ататюрк ", както ататюркистите нормално настояват. Ердоган, съгласно техния мироглед, единствено " пресъздава " това завещание, като още веднъж прави Турция " самостоятелна ".

Иронията е, че Ердоган не просто си присвои този " скърпен " Ататюрк в речта си от 10 ноември, а и осъди тези, които " го поясняват неправилно ". Последните включваха опозиционната Републиканска национална партия (РНП), партията, учредена от самия Ататюрк. " Няма да позволим на нито една партия като РНП да " иззема " Ататюрк от нацията ни, " разгласи Ердоган. " Ще го разберем и ще говрим за него като за Мустафа Кемал на нашата нация... ветерана на нашата Война за самостоятелност. "

 Защо Ердоган се
© Associated Press

За мен това беше следващото удостоверение на очевидната истина, която дублирам от известно време: формалната идеология на " Новата турция " на Ердоган, в случай че има такава, не е " ислямизъм ", както наподобява си мислят някои западняци. По-скоро е ердоганизъм. Последното е комбинация сред ислямизъм, турски шовинизъм, антиелитистки популизъм, морализъм, непотизъм и опортюнизъм. Може даже да включва, както виждаме в този момент, предефицирана доза ататюркизъм.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (340)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР