Всяка година, когато наближи Коледа, психически се подготвям за неизбежната

...
Всяка година, когато наближи Коледа, психически се подготвям за неизбежната
Коментари Харесай

Как да съсипем семейния празничен обяд?

Всяка година, когато наближи Коледа, душевен се приготвям за неизбежната вълна от страсти, които този празник и въобще зимния сезон носят – страсти, които знам, че би трябвало да наподобяват на естетика и наслада, обаче вместо това постоянно се усещат по-скоро като неспокойствие и лека скука.
Защото роднините… Само човек, който има брат с кипърски корени и сестра с македонски, с украинска майка и български татко, чиято разлика във възрастта е 20 години, може да разбере всеобщото страдание, че някои медикаменти се продават единствено против рецепта. На фамилните сбирки, които майка организираше, всеки посетител обуваше шльори за двора и пантофи за вътре в къщата, имаше авансово несъмнено място на масата и сядаше пред набучено на бирена бутилка цяло пиле, половин кило сельодка под шуба, водна чаша с водка и 4-5 филии самун. Основното се сервираше по-късно. Майка се изправяше тържествено, вдигаше чашата водка и с трагичен и леко трептящ глас подхващаше „ Отче наш “, къде на украински, къде на български, с позабравени стихове, които тя незабавно заменяше с други. Така майка се молеше Отче наш да ни избави от Лукавия, както ние прощаваме на неверните и да не ни вкара в прелъщение, само че да благослови „ ця курка “ на масата.

Майка обичаше да събира роднините по всевъзможен мотив. Когато се сблъскваш над пиле, набучено на бирена бутилка, с украински, на половина македонски и на половина кипърски родственици, научаваш от първа ръка по какъв начин един фамилен обяд може да се трансформира в цялостна гротеска.

Ето по какъв начин.
Роднина Х е донесла шопска салата, поръсена с тофу, вместо със сирене, тъй като е здравословно.

Останало е единствено водка. Само две бутилки също така.

Роднина Х с проблематичните вътрешности е приела поканата да пристигна.

Някой споделя: „ Ако не беше Костов… “

Точно отмине бурята поради Костов и различен родственик споделя: „ Добре, че Русия… “ Не съумява да довърши.

Роднина споделя: „ Абе нощес нещо не се усещах добре, цяла нощ повръщах, дали не е нещо заразно… “ Никой не дочаква десерта.

Някой афишира, че ще се дами. Или развежда. Всички са заети да плюят или хвалят бъдещата или някогашна половинка.

От тоалетната се връща чичо Х и споделя: „ Свърши тоалетната хартия…Извинявам се…не ми стигна. “

Някой желае да пусне Телевизия СКАТ.

Роднина Х хвърля бомбата: „ Защо не ги разкарате тия котки? “ Следват фрагменти с неоснователна свирепост.

Смел родственик споделя, че ще си потегля скоро, тъй като е канен на празнична вечеря при другари. Майка го поглежда. Роднината сяда и си поставя още веднъж салфетката. Ако е покрай телефона, се обажда да се извини, че няма да отиде и към този момент не са другари.

Роднина (плахо): „ Аз в действителност към този момент съм вегетариа… “ Не съумява да довърши. За всеки случай изяжда и пилето на роднината отдясно.

Роднината с късата памет от предния обяд (вади пакет цигари): „ Нали може да запаля вътре? “ Прекарва остатъка от деня по шльори, наметнат с шлифер на двора, пробва се да се стопли като се бута в кучето.

Родът ми по майчина линия са евреи, тъй че тази година считам да отбележа и Ханука, и Коледа. ПРОСТО НЯМАМ самообладание и за двата празнични фамилни обеди у нас.

Повече такива истории можете да прочетете ТУК
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР