Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | "Еврохолд" изкупи още 21% от "ЧЕЗ разпределение" за 119 млн. лв., туризмът в ЕС леко се възстановява

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -.
" Еврохолд " изкупи още 21% от " ЧЕЗ систематизиране " за 119 млн. лева

Покупката е резултат от наложителното търгово предложение към миноритарните акционери в разпределителното сдружение, откакто през лятото застрахователният холдинг закупи българския бизнес на CEZ за 335 млн. евро. Офертата на " Еврохолд " при цена 291 лева за акция е била призната от 104 физически и 39 юридически лица, като вследствие новият притежател към този момент ще управлява над 88% от капитала на компанията. Доста по-слаб интерес е имало към аналогичното търгово предложение за другата обществена компания - " ЧЕЗ електро ", което е признато от едвам 19 акционера с 2.3% от капитала, а платената сума е 3.2 млн. лева

Първоначалната обосновката на " Еврохолд " за справедливите цени на акциите на двете сдружения докара до тъжби от акционери и беше поправена нагоре след наставления от Комисията за финансов контрол. Дори след по-високите стойности и полученото регулаторно утвърждение, имаше неодобрение, като очевидно част от вложителите са предпочели да запазят акциите си. Туризмът в Европейски Съюз регистрира леко възобновяване През лятото на 2021 година туризмът сподели признаци на възобновяване след продължаващата пандемия от ковид-19. Това демонстрират данните на Eurostat. Най-силни са резултатите през август, като спадът за последния месец от лятото на 2021 година е 20% спрямо август 2019 година, като година по-рано спадът е бил 30%. Подобряване има и за юни и юли. През трите летни месеца, от юни до август 2021 година, 856 милиона нощувки са били прекарани в туристически места за настаняване в Европейски Съюз, което е спад с 31% спрямо лятото преди пандемията. На другия завършек на скалата през цялата 2021 година е април с максимален спад в броя на нощувките в туристически места - 81% спрямо април 2019 година И през април обаче има усъвършенстване по отношение на 2020 година (тогава спадът е 95%).
Източник: Eurostat Реклама
Число на деня
223.92 евро/мВтч
e реализирана борсова цена през днешния ден на енергийната борса. След като предходната седмица цените спаднаха под 200 евро/мВтч, от няколко дни токът в Европа отново е много безценен. Днес равнища под българското има единствено в Полша, Испания и Португалия. Тази цена е по-висока от средномесечната за ноември с 13.86% и по-висока от средногодишната за 2021 година с 58.6%. Цените в Румъния и Гърция са по-високи от българските за същата дата с 1.24% и 5.97% надлежно.

Цената на газа на спот пазара напълно леко се усилва - от 72.625 евро/мВтч за 13/14 ноември на 77.338 евро/мВтч на 15 ноември. Цените се резервират в диапазона на 75 евро за мВтч от началото на месеца. КОМПАНИИ Комисия за защита на конкуренцията още веднъж се произнесе против вносителя на Hyundai След като през лятото Върховният административен съд анулира рекордната санкция за частна компания в България - 16 млн. лева, против вносителя на Hyundai " Индустриал комерс ", Комисия за защита на конкуренцията още веднъж постанови против сдружението. Сега регулаторът дефинира като антиконкурентни споразуменията на " Индустриал комерс " и някои от дилърите й на коли и елементи. Основното обвиняване е, че автомобилната компания е нарушила разпоредбите на Европейския съюз, като е налагала географски и ценови ограничавания на дилърите си. Финансово наказване към момента няма, защото ответниците имат 50 дни да показват възраженията си. девет години, през които мина на две инстанции във Върховен административен съд. ПАЗАРИ Акциите на Philips поевтиняха с над 11% Понижението пристигна, откакто в неделя американската Агенция за надзор на храните и медикаментите (FDA) разгласи, че е направила неочаквана инспекция в цех на Philips. През септември нидерландският производител на електроника разгласи, че ще изтегли над 4 млн. медицински респиратора, откакто стана ясно, че машините съдържат материал, вид пяна, която се разгражда и е токсична за пациентите.

Агенцията за надзор на храните и медикаментите не е разкрила спомагателни нарушавания, само че упорства за инспекция от " самостоятелна лаборатория, която да дефинира какви евентуални опасности за сигурността и здравето може да произлизат за пациентите от пяната на силиконова основа ". През октомври Philips разгласи, че ще задели 500 млн. евро, с цел да изтегли назад машините, като в следствие понижи и прогнозите си за приходите през 2021 година Дивидентите доближават равнищата отпреди пандемията Дивидентите световно са на път да надминат равнищата отпреди пандемията до края на годината, което е по-рано, в сравнение с анализаторите чакаха. Плащанията на акционерите през третото тримесечие са единствено с 2% под рекордното им равнище от началото на 2020 година съгласно данни от дивидентния показател на Janus Henderson, английска капиталова компания, представени от FT. Дивидентите нарастват с 22% в международен мащаб на годишна база, като 90% от фирмите или ги усилват, или ги резервират непроменени през третото тримесечие на 2021 година С покачващите се цени на суровините доста добивни компании оповестиха рекордни облаги, което от своя страна усили заплащанията на акционерите. Очаква се BHP да бъде най-големият длъжник на дивиденти в света тази година, разпределяйки близо 19 милиарда $ на акционерите.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР