Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

К: Бизнес | Газ, ток и алуминий поскъпват, масова смяна на частния пенсионен фонд

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните международни събития -.
Природният газ нараства мощно

Поскъпването на газа на европейските тържища продължава и при започване на тази седмица, като цената на покупко-продажбите на холандския хъб TTF доближи нов връх - 57.6 евро/мВтч . За съпоставяне - тъкмо преди месец, на 13 август, цената на газа беше 45 евро/мВтч, или има растеж с 28%. Основната причина за тази наклонност са към момента ниските равнища на запълване на газовите складове в Европа, лимитираното предложение както от " Газпром ", по този начин и на полутечен газ, както и продължаващо високо търсене поради възобновяване на стопанските системи.

На българския пазар също ще има повишаване на газа. Държавният оператор " Булгаргаз " към момента не е внесъл заявката си за цени от 1 октомври, само че към този момент предвижда близо 22% по-висока стойност от 1 ноември. Електроенергия

Борсовите цените на тока в цяла Европа остават на сериозно високи равнища и при днешната търговия. В по-голямата част на континента стойностите са към 150 евро/мВтч, като най-евтино е в Полша, България и Гърция (чийто пазар е обвързван с българския и точно натам е ориентирана огромна част от нашия експорт на електроенергия).

За половин година са трансферирани 580 млн. лева при промяна на частен пенсионен фонд
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР