Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

К: Бизнес | Ръстът на БВП е бил почти 10% към юни, работодатели очакват тежка ковид зима

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните международни събития -. Национален статистически институт промени леко нагоре Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие и растежът докосна 10%
Ръстът на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на тази година е 9.9% на годишна и 0.6% на тримесечна база, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт. Експресните оценки на статистиката бяха малко по-ниски - надлежно 9.6% годишен и 0.4% тримесечен растеж. Данните демонстрират, че растежът идва главно от извънредно ползване и вложения. Внушителният напредък на стопанската система не е изненада поради фрапантния спад на Брутният вътрешен продукт през спешните април и май на предходната година.
Шест от 10 работодатели чакат новата коронавирус вълна да спре активността им
Спиране на активност през последното тримесечие на годината поради новата коронавирус вълна чакат 61% от работодателите и 76% от работещите, сочат данни от изследване на " ManpowerGroup България " на тематика " Четвъртата вълна на ковид-19 ". В него са взели участие 185 компании и 366 чиновници от всички бизнес браншове и райони в България. С оптимистични прогнози са единствено секторите " Информационни технологии ", " Аутсорсинг на бизнес процеси ", " Консултантски услуги " и " Търговия и бързооборотни артикули ". Най-притеснени от вероятно затваряне са организациите (75%) и чиновниците (50%) в бранш " Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство ".
Фотограф: Надежда Чипева Лозарите желаят още дотации поради ниски изкупни цени
Националното съдружие на българските лозари изиска най-малко 20-40 млн. лв. финансово подкрепяне през тази година и изясненост за изравняването на субсидирането на бранша в България с това в останалите страни от Европейски Съюз. Причината е, че три следващи години изкупните цени на гроздето са ниски и въпреки през тази година реколтата да е по-добра от предходната, ситуацията на лозарите е тежко, изясни ръководителят на сдружението Петьо Бошнаков. Сега гроздето се изкупува по 50-60 ст. на кг и единствено при някои сортове - за 70-80 ст., което е историческо дъно.
Пазари:Природният газ продължава да нараства
Нов връх означи цената на природния газ на европейската борса TTF, която взе участие и във формулата за ценообразуването на съветския газ за България. Постигната през днешния ден цена е 52.3 евро/мВтч. Причини за повишаването са увеличеното ползване в международен мащаб, незапълнените газови складове преди зимата, както и лимитираните доставки от Русия поради профилактики на газопроводите. Всичко това неизбежно ще окаже резултат и върху цените над " Булгаргаз ", които за септември са малко над 69 лева./мВтч.
Борсовият ток се върна над 200 лева./мВтч
След като през почивните дни имаше известно намаляване в цената на електрическата енергия, през днешния ден токът коства 226.17 лева./мВтч , а постигнатата цена в сегмента " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса за на следващия ден е 225.23 лева./мВтч .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР