Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

К: Бизнес Напрежение между бизнеса и кабинета заради цената на тока, Ковачки премества търговеца си на ток

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните международни събития -.
Кабинетът и бизнесът не се схванаха за скъпия ток

Държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще работи при още по-голямо натоварване, с цел да обезпечи ликвидност на пазара на ток. Това стана ясно от думите на служебния отраслов министър Андрей Живков, който взе участие в срещата сред премиера Стефан Янев и бизнеса, отдадена на високите цени на електрическата енергия за бизнеса.

Живков изясни, че централата работи, както не е работила в последните години - от 8 блока към този момент са включени 5, a oстаналите 3 са в ремонт. Недоволството се породи, защото цената трябваше да надвиши 300 лева./мВтч, за бъде заставен ТЕЦ-а да работи в допълнение и да не се стигне до недостиг. " В момента цената на промишления ток е със 73% по-висока от тази в Германия и е най-скъпа в цяла Европа ", уточни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Цената на тока в България в сегмента " Ден напред " с дата на доставка 11 август е 145.77 евро/мВтч . Вицепремиерът Пеканов зае про-евро позиция
" Няма официално условие България да вкара еврото, когато приходите ни приближат средноевропейските, и аз не виждам причина за такова изискване, само че съм склонен, че е значимо да дискутираме по кое време е най-правилният миг за присъединение към общата валута. " С тези думи в изявление за Българска телеграфна агенция вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов влезе в неприсъствен разговор с Пламен Данаилов, който беше номинация за финансов министър в оттегления през днешния ден проектокабинет на Има Такъв Народ. Той посочи, че съгласно него изгодите от единната валута надвишават разноските, само че рисковете и негативите не трябва да се пренебрегват. Комисия за защита на конкуренцията пусна промяната на притежателя на " Гранд енерджи дистрибюшън "
Реална промяна в контрола на най-големия търговец на ток по-скоро няма, като той ще остане обвързван с Христо Ковачки. Досега притежател на компанията, с доходи от над 750 млн. лева, официално се водеше Надежда Арсова, а новият собственик е неотдавна основаната " Стоименов трейдинг " на незнайния в енергийните среди Станислав Стоименов, който не има други компании. Новият съучастник, както и " Гранд енерджи " и множеството компании на Ковачки, е регистриран на еднакъв адрес: Индустриална зона Орион, която се намира на ул. 3020 в столичния квартал " Модерно предградие ". За Комисия за защита на конкуренцията това не е значимо, още повече че докладчик по " преместването " е Красимир Зафиров, номинация на партията на Ковачки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР