Всяка българска компания може да изнася навън. Трябва обаче внимателно

...
Всяка българска компания може да изнася навън. Трябва обаче внимателно
Коментари Харесай

Как българските компании могат да се възползват от кризата, за да увеличат износа си в чужбина?

Всяка българска компания може да изнася на открито. Трябва обаче деликатно да се преценяват пазарите, на които могат да изнасят. Големите пазари изискват огромни количества, на които би трябвало да могат да дават отговор. Колкото и сходни да са чертите в стопанските системи и метода на държание и нахлуване на непознати пазари, има доста разнообразни особености в другите точки на света, които би трябвало да се проучат и бизнесмените в България да бъдат наясно с това. Това съобщи Бойко Таков от Агенцията за поощряване на дребните и междинни предприятия в по телевизия Bulgaria On Air.

" Ние имаме няколко разнообразни механизми, с които подкрепяме износа на българските компании. Организираме изложби и панаири в непознати страни, като през последната година това е възпрепятствано, поради усложнената обстановка в целия свят. През февруари заведохме седем български компании на народен щанд в Дубай на едно от най-големите изложби за хранително-вкусова индустрия. Организираме и търговски задачи в други страни. Третият механизъм са образованията, които са значими поради особеностите на другите пазари ", съобщи Таков.

" Няколко са методите с които да се доближи до експортен клиент. Единият е със лично комерсиално посланичество в страната, който е безценен и единствено по-големи компании си го разрешават. Вторият вид е посредством сътрудници, а третият вид е компаниите сами да търсят контакти, като най-популярно е имейл оферирането, където сме профилирани и ние от Prospectika. Успяваме да докараме доста запитвания към бизнеса в границите на седмица - две ", споделя Димитър Мандов от Prospectika.

Кои промишлености или артикули са желани в чужбина?

По думите на Таков добър образец са велосипедите, където сме на шесто място по експорт. Силен е секторът на козметиката, хранително-вкусовата индустрия. Като цяло се осъществя експорт във всички браншове съгласно него.

" Опитът ни демонстрира, че рецесията до известна степен оказва помощ. Голяма част от огромните вносители се затрудняват с вноса от Близкия изток и Азия. За страдание най-силно пострада хотелиерство и ресторантьорство. Поради затварянето на дистрибуционния канал огромна част от фирмите потърсиха нови снабдители. Онлайн общуването се ускори, стана доста по-лесно за потребление, което форсира търсенето на нови клиенти, понижи разноските. Но размишленията дали да се вкара още един снабдител стават все по чести ", съобщи Мандов.

Модерните способи на показване на бизнеса работят и за експорт на артикули, и за услуги, споделя още Мандов.

" Когато бизнеса се показа по подобаващ метод към евентуални клиенти, все някой ще се заинтересува. Стрелянето " на спяпо " в сходна обстановка, където търсенето е увеличено и всичко се трансформира, има смисъл ", съобщи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР