Всветовната история има редица примери за дръзки завоеватели, опитни военачалници

...
Всветовната история има редица примери за дръзки завоеватели, опитни военачалници
Коментари Харесай

„Безстрашните“ лидери и изненадващите фобии, от които са страдали

Всветовната история има редица образци за дръзки завоеватели, опитни военачалници и жестоки диктатори, които правели всичко допустимо, с цел да наподобяват безгрешни и съвършени в очите на своите жители. 

В същото време обаче някои от тях имали уплахи, за които малко на брой техни съвременници знаели. 

Октавиан Август

Според древноримския историк Светоний, гръмотевиците и светкавиците ужасявали създателя на Римската империя Октавиан Август. Причина за това станал случай, при който покрай него паднала гръмотевица (тя умъртвила един от прислужниците му). Малко по-късно, с цел да умилостиви боговете, Октавиан Август наредил на въпросното място да бъде издигнат храм на Юпитер Гръмовержеца. 

Светоний твърди още, че императорът постоянно носел със себе си парче тюленова кожа като талисман за отбрана. Когато наближавала стихия, той се скривал в подземно леговище, в което наложително трябвало да има доста свещи – защото се страхувал и от тъмнината. 

Octavian was given the title Augustus in 27 BC, becoming the first Roman emperor. This bronze head was part of a larger-than-life statue in Roman Egypt, erected the same year
— British Museum (@britishmuseum)
От описа на Светоний по този начин и не излиза наяве дали Октавиан Август фактически имал уплаха или просто страдал от бодърствуване, както допускат някои модерни откриватели. 

Ираклий I

Историците дефинират византийския император Ираклий I като кадърен модернизатор, постигнал значими военни триумфи против Персия и аварите. Той също по този начин поддържал положителни връзки с владетеля на Стара Велика България хан Кубрат, който удостоил с купата патриций през 635 г. 

Управлението на Ираклий I било белязано и от първите конфликти сред християни и мюсюлмани, в резултат на които Византия изгубила Светите земи, Сирия и Египет. 

Постоянните военни спорове се отразили на психическото положение на императора и той развил няколко уплахи – в това число от вода. След като византийските войски претърпели тежко проваляне от арабите в Сирия, отстъплението им било забавено с няколко седмици поради нежеланието на Ираклий I да прекоси Босфора. 
Съществуват доказателства, че той също по този начин наредил няколко подземни водохранилища в Константинопол да бъдат затрупани с пръст. 

Според някои откриватели страхът на императора в действителност бил породен от хороскоп, направен от известния астролог Стефан Александрийски. В него се предсказвало, че Ираклий I ще почине от удавяне. 

Чингис хан

Според най-старото известно монголско литературно произведение – „ Тайната история на монголите “, Чингис хан се страхувал от три неща - майка си, брачната половинка си и кучетата. 

Good weather may have helped Genghis Khan extend the Mongol Empire, scientists suggest
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Когато бил 9-годишен, той бил оставен в фамилията на Бьорте от рода Конкират, за която било планувано да се ожени няколко години по-късно. Още тогава татко му предизвестил бъдещите си родственици: „ Не позволявайте на момчето ми да се стряска от кучета “. 

Фактът, че великият поробител изпитвал смут от тези животни, в действителност не е изключително неочакван. Всеизвестен факт е, че монголските кучета били доста едри и нападателни. Те постоянно нападали и разкъсвали хора. Съществува античен текст, в който те са разказани по следния метод: „ Големи и кокалести зверове, рошави, гръмогласни и злобни…те може да ви да атакуван, даже и в случай че се придвижвате на кон или камила “. 

Петър Велики

По думите на редица съвременници на първия съветски император Петър Велики той изпитвал същински смут от хлебарки. Ако владетелят видел сходно насекомо в някое помещение, неотложно излизал на открито. Когато пътувал из страната, той нареждал на своите прислужници да почистят усърдно стаите, в които щял да преспи и да се уверят, че там няма хлебарки. 

Твърди се, че по време на посещаване в дома на един офицер, Петър Велики го попитал дали в къщата има сходни инсекти. „ Не доста “, отвърнал домакинът и добавил: „ За да се отърва от тях, заковах една жива хлебарка на стената “. Тогава императорът се обърнал и видял гърчещото се насекомо. Без да каже нищо, той се изправил, блъснал офицера с все мощ по лицето и излязъл на открито дружно с всичките си прислужници. 

Петър Велики също по този начин се страхувал и от открити пространства и не харесвал необятни пространства с високи тавани. По тази причина той избягвал визитите в огромни дворци, когато пътувал в чужбина. 

Адолф Хитлер 

Зловещият водач на нацисткия режим в Германия Адолф Хитлер изпитвал същински смут от визити при ортодонт. Той имал редица проблеми със зъбите, а също така бил привързан към сладкото. От записките на персоналния ортодонт на Хитлер доктор Хюго Блашке излиза наяве, че той имал „ извънредно неприятен мирис, жълти зъби, циреи и заболяване на венците “. 

Обикновено разчистване на коренов канал траяло цели осем дни, защото нацисткият водач декларирал, че не може да понесе болката. 

Някои специалисти позволяват, че проблемите със зъбите може да са съдействали за влошеното му здраве към края на Втората международна война. 

След една сложна среща с испанския деспот Франсиско Франко Хитлер споделил следното пред Бенито Мусолини: „ По-скоро бих си извадил два или три зъба, в сравнение с да мина през това още веднъж! “. 

This day in 1945, Hermann Göring sent the so-called Göring Telegram, a message asking for permission to assume leadership of the Third Reich. Interpreting the telegram as an act of treason, Hitler relieved Göring of his official titles and ordered his arrest.
— WWII Pictures (@WWIIpix)
Друг върховен представител на нацисткия режим, който имал сходна уплаха, бил ръководителят на „ Луфтвафе “ Херман Гьоринг. По думите на доктор Блашке един път той даже се разплакал, преди да седне на зъболекарския стол. 

Ким Чен-ир

Бившият началник на Северна Корея Ким Чен-ир се страхувал да лети със аероплан и съвсем постоянно пътувал с брониран трен – даже по време на далечни визити в Съюз на съветските социалистически републики или Източна Европа. Причина за това станали няколко случая, които предиздвикали диктатора да заобикаля въздушния превоз. 

North Korea: Abusive Rule 10 Years after Kim Jong Il
— Human Rights Watch (@hrw)
Според някогашния шведски дипломат в Северна Корея Инголф Кисов, Ким Чен-ир имал огромен белег на главата си, който получил при злополука с хеликоптер през 1976 година Шест години по-късно, управляващите в Пхенян решили да закупят от Съюз на съветските социалистически републики пет самолета „ Ил-62 “, които да бъдат употребявани от бащата на Ким Чен-ир и тогавашен началник на страната – Ким Ир-сен. По време на тестов полет обаче единият аероплан избухнал във въздуха, при което починали 17 души. Това се случило пред очите на Ким Ир-сен и неговия наследник. Предполага се, че точно този случай предиздвикал двамата да се откажат от въздушния превоз.  

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР