Вследствие на усложнената епидемиологична обстановка в окръг Серес в окръг

...
Вследствие на усложнената епидемиологична обстановка в окръг Серес в окръг
Коментари Харесай

Гърция затваря през нощта за чужденци ГКПП Кулата-Промахон

Вследствие на усложнената епидемиологична конюнктура в окръг Серес в окръг Серес, Гърция краткотрайно стопира придвижването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон в интервала от 00.30 ч. до 05.00 ч. В този период гръцките гранични управляващи ще пропущат през Граничен контролно-пропусквателен пункт Промахон на влизане в Гърция леки коли и рейсове единствено с гръцки жители. Товарните коли ще бъдат пропускани без смяна, както до момента, оповестиха от българското Министерство на външните работи.

Оттам напомнят, че в някои области на южната ни съседка е въведено краткотрайно ограничаване на придвижването в нощните часове. За зоните попадащи в равнище 3 (оранжево) и равнище 4 (червено ) е неразрешено придвижването в интервала от 00.30 ч. до 05.00 ч. Изключения се позволяват за работещите нощна промяна или при незабавни случаи (проблеми, свързани със здравето).

Считано от 06.00 ч. на 29.10.2020 година степента на риск за окръзите Серес и Йоанина (Янина) се покачва на равнище 4 (червено), разследване на което може да бъде наложена възбрана за придвижване, както отвън, по този начин и вътре в съответните области.

Считано от 06.00 ч. на 29.10.2020 година се покачва и равнището на риск до равнище 3 (оранжево) на област Родопи, с център гр. Комотини.

Според картата за здравна сигурност и отбрана против инфекцията covid-19 (https://covid19.gov.gr/covid-map), все още в равнище на риск 3 (оранжево) е и окръг Солун в област Източна Македония и Тракия, както и окръзите Йоанина, Лариса и Трикала и област Атика.

Горепосочените ограничения и ограничавания ще се ползват до 9 ноември. След тази дата на база на развиването на епидемиологичната конюнктура ще бъдат подхванати последващи дейности от страна на способените гръцки управляващи.

От Министерство на външните работи припомнят, че българските жители могат да влизат в Гърция през сухопътните, морските или въздушните граници на страната при съществуване на негативен тест за Коронавирус 19, изработен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната, и авансово запълнен формуляр за пътешестване и получен QR код. Формулярът е наличен на адрес: https://travel.gov.gr/#/. Изискването за даване на негативен PCR тест не важи за деца, които все още на влизане в страната не са навършили 10 години.

Влизането в страната за туризъм е допустимо само през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата-Промахон ", като излаз от страната е вероятен и през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа-Нимфея ".

През Граничен контролно-пропусквателен пункт " Илинден " - " Ексохи " се пропущат единствено товарни коли с един лидер, след показване на QR код.

На влизане в Гърция през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа " могат да минават гръцки жители и непознати жители с позволено престояване в Гърция. Тези жители няма да се пропущат от 23 ч. до 7 ч. в двете направления.

Водачи на товарни коли до 3,5 тона, извършващи интернационален транспорт на артикули и товари през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа ", се позволяват за влизане в Гърция, след показване на QR код, когато и да е на денонощието.

През Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Петко челник " - " Орменион " гръцките гранични управляващи ще пропущат единствено товарни коли, след показване на QR код.

През Граничен контролно-пропусквателен пункт " Ивайловград " - " Кипринос " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Златоград " не се пропущат в двете направления никакви транспортни средства, напомнят още от българското Министерство на външните работи.

България е измежду страните с най-вече инфектирани туристи в Гърция

Франция, Албания, Англия, България и Полша са петте страни с максимален брой позитивни случаи на COVID-19 в Гърция от началото на туристическия сезон - от 1 юли до 25 октомври 2020 година Това демонстрират формалните данни на Генералната работа за гражданска отбрана на страната.

През съответния интервал са регистрирани общо 2 198 позитивни случая на гости, от които 447 са дейни, 1 625 са се върнали в страната си, а 126 са неактивни и остават в Гърция.

Повечето от инфектираните гости са от Франция (334), следвани от албански жители (296), британци (146), гости от България (141) и Полша (117).

От началото на туристическия сезон до неделя са направени 703 496 теста на 5 078 424 гости на страната.

Вчера в Гърция са регистрирани рекордните 1 259 нови случая на COVID-19, а от началото на пандемията са инфектирани 32 752 души, умряли са 593 души и са направени общо 1 698 327 теста.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР