Всичките подварианти на Омикрон бяха известни от миналата година и

...
Всичките подварианти на Омикрон бяха известни от миналата година и
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Ще трябва да се научим да живеем с коронавируса

" Всичките подварианти на Омикрон бяха известни от предходната година и се следяха от научната общественост, обаче четвъртият и петият подвариант до момента не бяха от интерес за СЗО, тъй като не бяха толкоз публикувани. В момента четвъртият подвариант се появи в цяла Европа, а петият е публикуван единствено в Южна Африка ", посочи директорът на Института по микробиология на Българска академия на науките проф. Пенка Петрова в студиото на  " България заран ".
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 754
Тя посочи, че всичките подварианти са по-заразни от истинския Омикрон и това е част от тактиката на вируса, да заразява по-голяма част от популацията, само че въпреки това те не протичат по-тежко.

" В момента доминиращ е Омикрон в България. В момента има една постоянна наклонност за спад на новите случаи в България. Още повече, че Омикрон протича като едно сезонно заболяване. Ще би трябвало да се научим да живеем с ковид и веднъж годишно ще би трябвало да се слага ваксина ", съобщи проф. Пенка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всички подварианти се засичат от проби, особено PCR тестванията сигурно могат да диагностицират всички тези подварианти.

" Рисковите групи би трябвало да продължат да се защищават, при пътешестване в градския превоз, при среща с доста хора, е добре да се поставят маски. Липсваше една сериозна имунизационна акция, трябваше да има повече увещание на хората. Благодарение на имунизациите имаше леко протичане на болестта при маса хора и ниска смъртност. Всички рискови групи би трябвало да продължат да се имунизират и изключително възрастните хора, тъй като следва една есен с доста незнайни ", счита проф. Петрова.

И заключи, че сега се изследва действието на четвъртата доза и се счита, че тя защищава за стеснен период от време. 

" Pfizer създава ваксина, която да е универсална против всички разновидности на ковид ", добави тя. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР