Всички знаем значението на навиците. Много хора се опитват да

...
Всички знаем значението на навиците. Много хора се опитват да
Коментари Харесай

8 безобидни нощни навика, които тайно нарушават съня ви

Всички знаем смисъла на навиците. Много хора се пробват да култивират положителни такива, като да се хранят по-здравословно, да четат книги или да спят повече. За страдание, от време на време несъзнателно се настройваме за неуспех – изключително що се отнася до съня. Това, което не постоянно осъзнаваме, е, че някои от нещата, които вършим преди лягане, в действителност могат да влошат нощната отмора.

Ето какво да избягвате:

1. Отлагане на лягането

Всички имаме претрупан живот и от време на време не съумяваме да осъществим описите със задания денем. За да компенсираме това, се опитаме да свършим дилемите през нощта. Тази наклонност се е нараснала по време на пандемията от COVID-19 и може да докара до изцяло утежняване на качеството на съня.

Например, през последните 30 минути преди лягане хората вършат описи със задания, които би трябвало да свършат в дома, отговорности, които би трябвало да изпълнят от името на децата си, или дават отговор на работни имейли, които са пропуснали. Това може да е безобидно, само че може да провокира възбуденост по отношение на в допълнение обмисляне за идващия ден, което от своя страна да повлияе на латентността на съня и да утежни качеството му.

2. Алкохол преди лягане

Знаем, че чашка от обичаната ви алкохолна напитка може да звучи като идеалният метод да се отпуснете от дълъг ден, само че може да е и повода да не можете да спите. Докато алкохолът в началото е успокоителен, той става спорен, защото се метаболизира и разгражда до нови химикали от черния дроб.

Когато алкохолът се разгражда, той се трансформира в химикал, който визира сънните центрове на мозъка и предотвратява дълбокия сън и REM съня, което прави втората половина на нощта ви по-неспокойна и предизвиква чести събуждания.

3. Технологиите

Всички знаем какъв брой е мъчно да устоим да посегнем към телефон, iPad или преносим компютър, до момента в който сме в леглото. Но екраните са по едно и също време ярки със синя светлина и интерактивни, което предизвиква събуждането. Това включва и гледане на телевизия в леглото.



Четенето е доста по-благоприятно за положителния сън, в сравнение с взаимоотношението със смарт телефон. Освен че ви оказва помощ да заспите по-рано, избягвате интерактивни или вълнуващи тласъци преди лягане.

4. Скролване на вести

Постоянното приплъзване на неприятни вести в обществените медии е нездравословно за психологичното ви здраве, само че може също да повлияе на съня ви. Информационният поток разсънва мозъка ви и основава чувство за безпокойство.

5. Вечерни тренировки

Много хора избират да упражняват късно през нощта като метод да се „ уморят “. Но тези тренировки могат да са причина за разтревожен сън. Избягвайте извършения, които ви карат да се потите час преди лягане - кардио, повдигане на тежести или високоинтензивни интервални тренировки. Вместо това изберете пилатес, йога или вечерна разходка, в случай че чувствате потребност да изразходвате малко спомагателна сила. Тренировките, ориентирани към облекчение на мускулното напрежение, могат да ви оказват помощ да избегнете болки, които могат да ви държат будни при дискомфорт.

6. Прием на храни с високо наличие на захар

Най-добре е да избягвате храни, които бързо покачват равнищата на кръвната захар преди лягане.

Когато кръвната захар се покачва бързо, следва срив по-късно. Това води до хипогликемия и това може да ви разсъни измежду нощ. Ако имате потребност от лека закуска преди лягане, изберете храни с невисок гликемичен показател, като овесени ядки, който ще поддържат кръвната захар постоянна през цялата нощ.

7. Поддържате температурата прекомерно висока

Може да е изкушаващо да държите топло, само че високите температури могат да бъдат нездравословни за качеството на съня. Мозъкът и тялото би трябвало да усетят лек спад на температурата, с цел да поддържат съня.



8. Прекарвате прекалено много време в леглото

Времето, което отделяме за сън, би трябвало да бъде сходно на междинната ни дълготрайност на нощния сън. Това значи, че в случай че нормално спите към седем часа всяка нощ, най-добре е да не отделяте доста повече от към седем и половина или осем часа в леглото.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР