Всички знаем основните факти за известните, исторически места. Чували сте

...
Всички знаем основните факти за известните, исторически места. Чували сте
Коментари Харесай

10 известни забележителности с не толкова известни тайни

Всички знаем главните обстоятелства за известните, исторически места. Чували сте ги хиляди пъти, нали? Затова ние изровихме някои странни, непредвидени и по никакъв начин скучни обстоятелства за места, с които всички сме осведомени.

  • Големият сфинкс в Гиза е бил заровен в пясък до рамената най-малко от 1400г.пр.Хр. и е изцяло разкопан чак през 1936г.
  • През 2017г. учените употребяват нова сканираща технология, с която откриват голяма, 30-метрова загадка камера в Хеопсовата пирамида. Планират скоро да изпратят вътре дребни роботи, с цел да научат повече за тайните, които крие.

  • Фонтанът на падналия ангел в Мадрид, който изобразява скулптура на Луцифер, изпъден от Рая, по случайност стои на 666 метра надморска височина.

  • През 60-те години целият храмов комплекс Абу Симбел е демонтиран и изместен. Първоначално ситуиран на западния бряг на река Нил, през 1964 – 1968 година при строителството на язовира „ Насър “ той е раздрънкан и изместен на плато, 60 метра по-високо от истинското му местонахождение, с цел да не бъде залят от водите на язовира.

  • Прелестната Слънчева сфера в Ноксвил, знак на Световния панаир от 1982г, не е просто на ниска цена капан за туристи. Стъклените панели на сферата дължат цвета си на пласт 24-каратово злато. Цената им по времето, когато са направени е била $1000 на парче.

  • Местните постоянно отмъкват тухли от Великата китайска стена. Те строят с тях или ги продават на пазара за по няколко $.
  • Базиликата Св. Петър в Рим е издигната главно с помощта на продажбата на опрощения, с които свещениците са опрощавали греховете на хората в подмяна на малко подаяние.

  • След сполучлива, траяла 10 години реституция, която да я избави от сриване, Наклонената кула в Пиза още веднъж е в същата позиция от 1838г и се чака да остане по този начин най-малко още 200 години.

  • Точността на часовника на Биг Бен зависи от купчина английски пенита. За да се поправя времето, върху махалото се слагат пенита, които въздействат на дължината на арката му и скоростта на люлеенето му. Със слагането или махането на едно пени се поправя часовника с 0.4 секунди в границите на деня.

  • Айфеловата кула се боядисва в три нюанса. За да се противодейства на резултата от атмосферната вероятност на парижкото небе, кулата се боядисва в по-светло на върха и по-тъмно в основата.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР