Всички знаем колко много се разгневил Зевс, когато Прометей дал

...
Всички знаем колко много се разгневил Зевс, когато Прометей дал
Коментари Харесай

Откъде идва изразът „Кутията на Пандора”?

Всички знаем какъв брой доста се разгневил Зевс, когато Прометей дал огъня на хората. За наказване бил прикрепен към една канара. Гръмовержецът се почувствал заплашен, тъй като посредством огъня хората почнали да стават все по-силни, самоуверени и самостоятелни. За такова огромно провинение Зевс намислил и огромно възмездие. Наредил На Хефест (покровител на огъня и непостижим занаятчия ковач) да сътвори идеален облик на дамата. Тя трябвало да има всички способности.

Когато Хефест я сътворил, боговете се изредили да я орисат с най-прекрасните гении - да свири и пее омайващо, да има извънредно сладкодумство, да бъде прелестна и нежна. Така се родила Пандора и се явила пред Прометей и неговия брат Епиметей. Проницателният и умен Прометей незабавно се усъмнил, че тази жена е прекомерно съвършена. Брат му обаче се влюбил бясно и се оженил за нея. Като брачен подарък Зевс им подарил една кутия, само че им заръчал да я приберат на скрито място и в никакъв случай да не я отварят.

Въпреки че Прометей доста пъти предупреждавал брат си, той отказвал да го послуша, в това число и за това, че в никакъв случай не трябва да приема блага от боговете, тъй като крият рискове и клопки. Приел кутията с признателност и я поставил в един ъгъл в дома си.

Двамата с Пандора заживели щастливо в един прелестен свят. Всички били здрави и щастливи, никой не боледувал, никой никого не мразел, никой на никого не завиждал, всички се обичали.

Пандора обаче не серпантина да се пита какво ли има в тайнствената кутия. Любопитството не <210> давало мира. Отначало се пробвала да склони мъжа си да отворят кутията, само че като видяла, че той е неотстъпчив, решила да изчака да остане сама и да работи. В комфортен миг Пандора взела кутията, разрушила ключалката и отворила капака.

Отвътре се чули стенания, вопли и безчовечен писък. Жената отскочила ужасена, само че към този момент било късно. От кутията излезли всички несгоди на света: завистта, жестокостта, гневът, омразата, гладът, бедността, болката, заболяването, старостта, гибелта. Всички беди се изсипали върху човечеството, с цел да станат вечно част от ориста му.

Според друга версия Пандора отваря съд, в който боговете били сложили най-висшите дарования. Когато го отваря, те се изпаряват към небето, а на Земята остава само вярата. Този мит разпростира етимологията на името Пандора, т.е. " всички блага ".

Версията, която добива най-голяма известност, е разказана от холандския мъдрец Еразъм Ротердамски. Именно той подменя съдът (pithos) с кутия (pyxis), при което символизмът в неодобрението към дамите добива по-абстрактен тип. В Италия съдът остава като делва или дамаджана на Пандора (vaso di Pandora).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР