Всички знаем, че Слънцето е в центъра на Слънчевата система.

...
Всички знаем, че Слънцето е в центъра на Слънчевата система.
Коментари Харесай

Анимация показва защо Слънчевата система не обикаля съвсем точно около Слънцето

Всички знаем, че Слънцето е в центъра на Слънчевата система. Около него се намират в орбита планетите – дружно с един гъст пояс от метеорити, метеорни полета и шепа комети, идващи от далечни галактики.

Но това надалеч не е цялата история.

„ Всички обекти се намират в орбита към центъра на масата на Слънчевата система, а не към Слънцето – споделя планетарният академик Джеймс О‘Донахю от японската галактическа организация JAXA – Дори Слънцето. “

Този център на масата, наименуван барицентър, съставлява точката на обект, в която масата може да бъде уравновесена по един изцяло идеален метод. Цялата маса на обекта пък се разпределя отмерено от всички страни. В случая с нашата лична Слънчева система, тази точка рядко съответствува с центъра на Слънцето.

За да илюстрира това свое изказване, О‘Донахю сътвори впечатляваща анимация, на която виждаме по какъв начин Слънцето, Сатурн и Юпитер обикалят около барицентъра, увличайки нашата звезда в циклични мини орбити.

В свободното си време О‘Донахю основава анимации, с цел да покаже по какъв начин работи физиката на планетите, звездите и скоростта на светлината.

„ Естествено е да си мислим, че орбитираме към центъра на Слънцето. Това обаче се случва в действителност рядко - споделя той. – Много рядко центърът на масата на Слънчевата система съответствува със центъра на Слънцето. "

Анимацията демонстрира също по този начин по какъв начин тъкмо ще се движат Земята и Луната през идващите 3 години. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР