Всички знаем, че науката се интересува от наистина важните въпроси.

...
Всички знаем, че науката се интересува от наистина важните въпроси.
Коментари Харесай

Ефектът на ядрената експлозия върху фабрично запечатани напитки

Всички знаем, че науката се интересува от в действителност значимите въпроси. Очевидно един от тях е бил дали бирата става за пиянство, откакто е претърпяла... нуклеарна детонация.

Когато се взриви нуклеарна бомба, заличаването е толкоз ужасяващо, колкото можете да си визиите. Но не всичко става на прахуляк.

Всъщност има положителни шансове претърпелите нуклеарна война, да се оправят с постапокалиптичните отломки като утолят жаждата си с една бира или безалкохолна напитка без да се тормозят, твърди в блога си Робърт Крулуич.

От 1945-а до края на 60-те години на предишния век американското държавно управление е провело няколко нуклеарни теста в пустинята Невада. По време на една от сериите, така наречен Операция чайник, учените са оставили преднамерено няколко кенчета и бутилки от бира и сода, с цел да видят какво ще стане с тях след детонацията. Резултатите от опита били озаглавени: “Ефектът на нуклеарната детонация върху фабрично запечатани питиета ”

Или както написа Крулуич в поста си:

“През 1956, Комисията за нуклеарна сила взриви две бомби, една с сила равняваща се на 20 килотона тротил, другата на 30 килотона тротил в пустинята Невада. Бутилките и металните кутийки бяха деликатно сложени на друго разстояние от епцентъра на гърмежа.

“Най-близките контейнери бяха сложени на към 322 метра разстояние, а най-далечните на няколко благи. ”

Въпреки че бирите, намиращи се по-близко до детонацията, били леко радиоактивни, те към момента са ставали за пиянство. Питиетата, които били по-надалеч, били по-малко облъчени.

Учените персонално тествали напитките, с цел да се уверят, че са годни за консумация.

Разбира се, в случай че в града ви падне нуклеарна бомба, надали освежаващите бира и безалкохолни питиета ще са първия ви приоритет. Ядреният гърмеж генерира голямо количество радиоактивни пепел и прахуляк, наречени отлагания - в действителност учените желали да проучат точно техния резултат.

Някои отлагания са част от самата бомба, само че почвата, пясъкът, скалите, дърветата и други парчета засмукани от детонацията също биват изпелени и се трансформират в отлагания. Вятърът по-късно разнася отлаганията надалеч от епицентъра на гърмежа.

Ако преживеете нуклеарен гърмеж, би трябвало незабавно да намерите здрав и пълен заслон, с цел да избегнете непосредствената заплаха от радиоактивните отлагания.

В случай на заплаха от сходни събития в близко бъдеще, най-добре би било да заредите бункера си с храни и питиета с дълъг период на валидност.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР