Всички запаси от създаденото по съветско време нервно-паралитично бойно отровно

...
Всички запаси от създаденото по съветско време нервно-паралитично бойно отровно
Коментари Харесай

Русия унищожила запасите си от “Новичок” с помощта на САЩ

Всички ресурси от основаното по руско време нервно-паралитично бойно отровно вещество, което съгласно Англия е било употребявано, с цел да бъде токсичен някогашният съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал, са били унищожени с американска помощ, споделиха съветски специалисти, представени от Асошиейтед прес. През 90-те години на предишния век Русия е унищожила всичките си ресурси от отровата “Новичок”.

Според Игор Никулин Съединени американски щати са финансирали програмата за заличаване на запасите от веществото “Новичок”, като ликвидирането му е станало в обект от руско време в Узбекистан. Обектът в Нукус е бил употребен от Съветския съюз при създаването на неговите химически оръжия.

По думите на Никулин американците също по този начин са взели част от техниката за производството на този газ на американска територия.

Нервно-паралитичното вещество “Новичок” е създадено от Научно-изследователски институт по органична химия в Съюз на съветските социалистически републики в края на 80-те години на предишния век, написа “Комерсант”.

Създателите на веществото даже са получили Ленинска награда. По-късно стана известно, че “Новичок” е част от секретния план “Фолиант” и на процедура е бинарно химическо оръжие. Неговата специфичност е в това, че се състои от безвредни съставки, които стават смъртоносни при разбъркване.

Официално това оръжие е неразрешено за приложимост, а управляващите в Русия оповестиха през септември предходната година, че са унищожили всички свои химически оръжия. Единственият случай, в който е установена приложимост на “Новичок” е от 1995 година. Тогава убийци отровиха банкера Иван Кивилиди и неговата секретарка, като намазаха с веществото телефонната слушалка в кабинета му. Тогава Кивилиди е умрял незабавно, а секретарката му-след дни, въпреки че даже не е докосвала слушалката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР