Всички ученици се връщат обратно в класните стаи. От Министерството

...
Всички ученици се връщат обратно в класните стаи. От Министерството
Коментари Харесай

Николай Денков: Всички ученици се връщат обратно в класните стаи

Всички възпитаници се връщат назад в класните стаи. От Министерството на образованието увериха, че е обезпечен нужният брой щадящи проби, само че те ще стигнат единствено за тази седмица.

Заявка за връщане в клас са дали към 60 % от учениците, заяви министърът на образованието Николай Денков. Пробовземането от децата ще се прави един път седмично - в понеделник. Решението беше признато, с цел да стигнат тестванията.

Отсъствалите в деня за проучване ще бъдат проверявани в първия ден, в който участват в учебно заведение. Целта е децата да учат в безвредна среда. Няма да се тестват учениците, които са преболедували или имунизирани.

В Софийската Математическа гимназия и в понеделник заран се извиха опашки, сходно на миналите дни, в които възпитаници трябваше да чакат на студа пред лаборатории, с цел да си създадат тест. Ръководството на гимназията беше сключило контракт за тестване на преференциални цени за учениците. Тогава обаче опашките вървяха постепенно, тъй като тестванията ставаха постепенно.

Уверението на шефа беше, че проучването през днешния ден няма да лишава повече от 20 минути. Надеждите му се увенчаха с триумф. Причината за това беше, че доста родители са се присъединили като доброволци - над 80 души. Един от тях е Емил Рогов, който е татко на 14-годишен възпитаник. Включва се в тестването, защото има зелен документ и желае да помогне.

Децата са доста проведени, нямаше проблем. Тестовете се вършат бързо. Учениците бяха готови, бяха гледали клипчета в интернет, аз също. Ако би трябвало да обобщим, тестването лиши 10 минути. От 26 деца, 6-7 имаха документ. Нямаше позитивни проби измежду тестваните, показа родителят.

В СМГ няма разлика сред тестването на дребните и огромните възпитаници. Преди и след тестването децата би трябвало да носят маски, не би трябвало да са яли и пили нищо 30 минути преди пробовзимането.

Продължава да важи правилото, съгласно което в случай че по-малко от половината възпитаници в класа не желаят да се тестват, паралелката остава в онлайн образование. 11 паралелки от СМГ не са съумели да съберат нужния брой от над 50% възпитаници, съгласни да бъдат тествани. Основно това са паралелки с 12-класници, които са решили, че за тях е по-удобно да се приготвят за идните матури и кандидат-студентски проби у дома.

В Монтана в четири учебни заведения учениците от 5 до 12 клас няма да се върнат присъствено в клас заради липса на задоволителен брой искащи. Близо 6400 деца в региона още веднъж прекрачват прага на учебното заведение.

115 възпитаници през днешния ден ще учат присъствено в нашето учебно заведение. Малко повече от половината възпитаници си остават у дома - 55%. Причините по тази причина са разнообразни. Някои се тормозят, други не са уверени по какъв начин се организират тестванията. Надявам се броя да се усили. Когато започнахме, бяха 45 възпитаници, уповавам се в околните дни повече възпитаници да се върнат присъствено, изясни директорката на СУ „ Йордан Радичков " Станка Костова и увери, че има задоволително проби.

Около 40% от преподавателите в тази монтанска гимназия имат зелен документ. Учителите, които не са имунизирани, са подписали заявления, че желаят да се тестват.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР