Всички срещи на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир

...
Всички срещи на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир
Коментари Харесай

Петкова вижда Турски поток през България, плаши с фалит на НЕК, ако няма АЕЦ Белене

Всички срещи на премиера Бойко Борисов с съветския президент Владимир Путин и съветския министър председател Дмитирий Медведев минаха при градивен разговор. Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на пряк въпрос има ли съответна сделка сред България и Русия " Турски поток " да завие към нашата страна.
Вместо да даде пряк отговор, енергийният министър направи къс анализ на случилото се в Москва преди два дни – какви диалози са водени, в какъв звук. Няма разлика сред това, което оповести Дмитрий Песков и което беше казано на конференцията на господин Борисов и президента Путин, добави тя. " Сами разбирате, че няма по какъв начин в една такава среща министър председател и президент да извадят белите листа и да почнат да дефинират трасета. Беше изразена ясна воля от президента Путин отклонение от " Турски поток " да се случва през територията на България ", съобщи Петкова пред Нова телевизия.
Тези процеси са свързани с доста елементи и задължения, които би трябвало да бъдат изяснени. Ако някой чака да сключим някакъв контракт, а след това да му мислим, това е несериозно, беше тезата на Петкова, която акцентира, че всичко, което ще се случи, би трябвало да е в синхрон с европейското законодателство. Не бива да се вършат първи копки, първи заварки, без да са оценени последствията по отношение на еврозаконодателството, тъй като виждате какви са следствията по-късно, предизвести енергийният министър. Най-важното е, че министър председателят Борисов и президентът Путин споделиха, че тръбата на " Турски поток " ще мине през България, само че е въпрос на елементи, посочи енергийният министър.
Трябва да запазим стратегическото си място на енергийната карта на Европа, като не позволим на огромните енергийни планове да ни заобиколят, призна Петкова. Търсим вид, мисля, че сме го намерили – за това по какъв начин България да резервира стратегическото си място на картата на Европа, посочи енергийният министър.
АЕЦ " Белене "
2012 година беше много по-различна – нямахме изясненост за цената, стратегическият вложител (RWE) напусна плана, имаше неразбираем контракт, нямахме изясненост дали ще бъдем наказани на арбитраж. От юни 2016 е много по-различно – бяхме наказани и платихме оборудването (за централата). Така Петкова отбрани тезата за какво в този момент кабинетът „ Борисов” желае да строим АЕЦ „ Белене”, а преди 6 години тъкмо Бойко Борисов наложи мораториум върху плана.
На пряк въпрос дали НЕК ще банкрутира, в случай че не строим " Белене ", Петкова отвърна, че имало риск НЕК „ да се декапитализира” – поради вложените пари в реакторите и площадката.
Обясних на сътрудниците от Българска социалистическа партия в енергийната комисия в Народното събрание, че сме отворени за разговор. Те оферират вид като този за градежа на АЕЦ „ Пакш 2” в Унгария (бел. ред. – цената на унгарската централа е 12 милиарда евро, а 10 милиарда евро идват през междудържавен заем от Русия за Унгария т.е. унгарската страна подсигурява кредита), съобщи Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР