Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>> Катрин Ръсел отбеляза, че положението в контролираната

...
Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>
Катрин Ръсел отбеляза, че положението в контролираната
Коментари Харесай

Ситуацията в Хаити е катастрофална“ и се влошава

Всички фотоси ВИЖТЕ ТУК> > >

Катрин Ръсел означи, че ситуацията в следената от банди островна страна е " пагубно " и се утежнява " с всеки минал ден ". Тя съобщи на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че в доста региони главните услуги са се сринали. Междувременно преходният президентски съвет към момента не е положил клетва.

От години Хаити е подвластна на банди, само че в края на февруари, когато министър председателят Ариел Анри отпътува за Кения, с цел да подписа съглашение за разполагане на многонационални сили за сигурност в карибската страна, нападенията на въоръжените групировки ескалираха. В резултат министър председателят не можа да се върне в Хаити, защото бандите нападнаха интернационалното летище и го затвориха.

Миналия месец Анри се съгласи да се отдръпна незабавно след основаването на временен президентски съвет и остана в чужбина. Създаването на съвета обаче е съпроводено със закъснения и вътрешни различия. Деветте членове на съвета към момента не са положили клетва, с цел да могат да поемат властта.

Въпреки че бандите обявиха, че главната им цел е свалянето на Анри, те продължиха да правят набези против полицейските сили.

Снимка: БТА/АР

Освен това разграбиха университети и библиотеки, подпалиха аптеки и принудиха най-голямата болница в столицата Порт о Пренс да затвори и да не обслужва пациенти. Въоръжените банди управляват към 90% от Порт о Пренс, настояват неправителствени групи, заяви Би Би Си.

По данни на УНИЦЕФ 2,7 млн. души живеят в регионите под ефикасен надзор на бандите, като децата постоянно стават жертви на техните набези.

" Всеки ден деца биват ранявани или убивани. Някои от тях биват вербувани или се причисляват към въоръжени групи от чисто обезсърчение ", съобщи в понеделник Ръсел на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Снимка: БТА/АР

" Последните данни на УНИЦЕФ сочат, че в редиците на 30-50 % от въоръжените групи в Хаити понастоящем има деца ", добави тя.

През уикенда локалните медии оповестиха за набези в бедния квартал Долен Делмас в Порт о Пренс.

В понеделник терминалът Варе, през който минава по-голямата част от горивото, предопределено за столицата, беше заставен да спре работа, защото въоръжени мъже завзеха камиони и блокираха пътищата за достъп.

Сблъсъци сред полицията и членове на банди бяха регистрирани и наоколо до Националния замък - постройката, в която преходният съвет би трябвало да постави клетва. Според локалните медии най-малко един човек е бил погубен при пукотевица по улиците в съседство с двореца.

Снимка: БТА/АР

От 2018 година насам Хаити е обект на продължаваща рецесия. В разнообразни интервали през последните шест години заради спешни моменти страната влезе в международните медии - като убийството на президента Жовенел Моиз и опустошителното земетресение с епицентър в Южния канал, които се случиха в границите на няколко седмици през лятото на 2021 година. През последните месеци заглавията отразяваха ескалиращото принуждение, осъществявано от бандите в столицата Порт о Пренс.

Отвъд заглавията обаче тежестта на тази продължителна рецесия се усеща от най-уязвимите жители на Хаити, 5,5 милиона, от които се нуждаят от филантропична помощ през 2024 година Въпреки повишените потребности, през последните години финансирането на филантропичната помощ изостава, което основава още по-тежки условия.

Снимка: БТА/АР

Проблемите са пристигнали извън, къде е решението им

Всъщност актуалната рецесия е провокирана от чужденци и може да бъде преодоляна, единствено в случай че се приключи непознатата интервенция и се разреши на хаитяните да възвърнат контрола над страната си, отбелязва телевизия " Ал Джазира ".

През цялата си история Хаити е претърпяла поредност от външни намеси, които подкопаха суверенитета й и непосредствено доведоха до актуалната рецесия. След революцията от 1791 година, която донася избавление от френското владичество, Франция съумява да принуди хаитянските управляващи да изплатят обезщетение в подмяна на признаването на независимостта на Хаити през 1825 година Този голям дълг дружно с лихвите би трябвало да бъде изплащан в продължение на 120 години и подкопава икономическото развиване на страната в продължение на два века.

Снимка: БТА/АР

През 1915 година Съединени американски щати нахлуват в страната, окупират я до 1934 година и поставят основите на устойчивата политика на Съединени американски щати за насилствена интервенция във вътрешните работи на Хаити и подкопаване на демократизацията. През 90-те години на предишния век, при започване на нашия век и през второто му десетилетие интервенциите на така наречен " мирни задачи " на Организация на обединените нации, както и използването на политики за структурно пригаждане от институции като Световната банка и Международния валутен фонд, в допълнение подкопаха суверенитета на Хаити и задълбочиха рецесията, отбелязва " Ал Джазира ".

Последният прелом, подсилен от западните сили, докара до отстраняването на демократично определения президент Жан-Бертран Аристид през 2004 година След свалянето му с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации беше основана Основната група, включваща представители на Бразилия, Канада, Европейския съюз, Франция, Германия, Испания, Съединени американски щати и Организацията на американските страни.

През последните две десетилетия тази група упражнява мощно въздействие върху политическия и икономическия живот на Хаити. Тя освен е диктува кой би трябвало да ръководи страната, само че също по този начин е улеснила нахлуването на непознати военни сили в Хаити и е подкопала възобновяване на националните въоръжени сили след разпускането на армията през 1995 година, показва " Ал Джазира ".

Правейки това, групата следи задълбочаващата се политическа, обществена и икономическа рецесия в Хаити, която в този момент докара до разпадането на държавната власт и поглъщането от разнообразни банди.

Съединени американски щати, по-специално, носят директна отговорност за разпространяването и овластяването на бандите, защото са създали малко за справяне с трафика на американски оръжия в страната, акцентира " Ал Джазира "

Какво не е наред в Хаити? Всичко.

Поради всичко това през днешния ден хаитяните се борят освен с бедността и глада, само че и с това, което наподобява на " муден геноцид ".

Престъпни банди управляват столицата Порт о Пренс и близките общини, където господстват над 90 % от територията. Те работят безсрамно безнаказано, тероризирайки популацията посредством отвличания, изнасилвания, убийства и грабежи.

Между юли 2021 година и април 2023 година 2845 души, в това число 84 служители на реда, са били убити, съгласно отчет от 2023 година на хаитянската организация Fondasyon Je Klere (FJKL). Много повече са били убити през последната година. Около 360 000 души са били разселени, в това число повече от 50 000, които са избягали от столицата през последните месеци.

Насилието докара до затваряне на предприятия, загуба на работни места и стопански колапс. Дори преди актуалната ескалация на насилието, към 58 % от популацията към този момент живееше под прага на бедността, страдайки от инфлация до 50 %. Училищата са затворени, което лишава младежта от право на образование; здравните заведения също трябваше да затворят, лишавайки мнозина от достъп до опазване на здравето.

Хаити се бори и с рецесия на глада. Според Световната продоволствена стратегия 1,4 милиона хаитяни са на ръба на глада. Продължаващото принуждение прекъсна съществено каналите за систематизиране на храна. Освен това дефицитът на гориво, растящите разноски и несъразмерните налози, налагани от банди, покачват пазарните цени.

Основен фактор за дефицита на храна е и опустошаването на селските общности, които са били гръбнак на аграрната стопанска система на Хаити. Те от дълго време се сблъскват с занемаряване от властимащите, получават дребна поддръжка за своите селскостопански действия и се борят с лимитирани съществени услуги - без значение дали става дума за вода и електричество или за опазване на здравето и обучение.

Народът на Хаити си спомня предишните провали и не се доверява на интервенциите на Организация на обединените нации, подкрепяни от Запада, последната от които докара до зараза от холера, лишила живота на към 10 000 души. Следователно популацията на Хаити евентуално ще отхвърли нова непозната интервенция.

Сега остава да се види какъв ще бъде резултатът на рекламираното извън като продуктивно решение на държавното управление на Хаити за основаване на деветчленен временен политически съвет - стъпка, която би трябвало да докара до възобновяване на сигурността в страната, означи Ройтерс.

Но основен воин в репортажите на международните медии, отразяващи обстановката в Хаити, към този момент остава някогашният служител на реда от специфичните сили, трансформирал се в предводител на тайфа, наименуван Джими Шеризие с прякор Барбекю.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР