Всички сме запознати с удобствата, които финтех компаниите като Revolut ...

Всички сме запознати с удобствата, които финтех компаниите като Revolut

TBI Bank e първата банка, осъществила незабавно плащане в български лев

Всички сме осведомени с удобствата, които финтех фирмите като Revolut оферират. Сред тях са и незабавните парични преводи, които ни дават нужната еластичност, с цел да можем да се разплащаме в границите на секунди. Сега тази функционалност към този момент е налице и в банковия бранш, като началото сложи водачът в незабавните заплащания в България-TBI Bank. На 22 ноември в 10:14:13 часа клиент на банката сполучливо извърши първото неотложно заплащане посредством стратегията Blink на Националната картова и платежна скица (НКПС), част от БОРИКА АД..

Услугата към този момент е налична за всички абонати на TBI, като това, което им разрешава е да изпращат и получават суми до 30000 лева единствено за секунди към сметки в останалите банки, които са част от схемата. Тази услуга ще бъде налична непрекъснато – 24 часа дневно, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Това е следващата стъпка, която банката подхваща като част от своята цифрова промяна и още едно решаване, което улеснява ежедневните банкови потребности на клиентите.

Предимствата както за крайния клиент, по този начин и за търговците са редица. От една страна, консуматорът ще може в действително време да заплати разноски като наем, битови сметки, дистанционно покупки, да направи превод до другар или родственик и редица други доста по-бързо и комфортно от преди. От друга страна, търговците могат да получат незабавно заплaщанията от абонати, увеличавайки своята разполагаемост с финанси. От това преимущество биха имали изгода и всички малки и междинни бизнеси, които постоянно би трябвало да покрият предварителни разноски за материали, като по този начин те ще получат сумата от клиента си незабавно.

Като мощно регулирани институции, банките ни обезпечават нужната сигурност и успокоение, когато реализираме парични преводи. Сега, в допълнение на това, ще разполагаме и с експедитивност и еластичност, срещани по-скоро във финтех бранша. Като компания с фокус върху даването на новаторски решавания, TBI още веднъж се потвърди като водач в незабавните заплащания в България. Този ход следва миналогодишния, когато те станаха първата и единствена банка в Югоизточна Европа, която се присъедини към SEPA Instant – разплащателна скица за незабавни преводи в евро в границите на Европейския съюз и Европейската икономическа зона. Година по-късно TBI към момента e единствената банка в България и не престава напред като обезпечава сходна услуга за парични преводи и в лв. посредством стратегията Blink на НКПС. От банката споделят, че както евровите, по този начин и левовите незабавни заплащания ще станат част от цифровото портфолио на TBI, както и във значима част от ежедневните банкови потребности на клиента.

„ С доста труд и отдаденост от целия екип на TBI приключението Blink за нас стартира преди 5 месеца, когато станахме първата изцяло оборудвана банка за незабавни заплащания и чакахме сътрудниците от другите банки също да се включат “, показа Елмаз Исмаил, началник отдел „ Разплащания “ в TBI Bank. „ Радваме се, че откакто се погрижихме целия развой по незабавни парични преводи да бъде равен, безвреден и бърз, в този момент съвкупно с екипа на Схемата и БОРИКА можем да осигурим на клиентите си тази услуга, която до момента бе налична само при финтех фирмите. “

„ Осигуряването на незабавни заплащания за българските консуматори е голяма крачка в развиването на целия банков бранш в страната. Радваме се, че екипът на TBI Bank се включи с такова предпочитание и професионална експертиза в схемата и толкоз бързо съумя да се оборудва механически, с цел да може да даде тази услуга на своите абонати. Blink е тук, с цел да обезпечи на българите едно напълно ново равнище на експедитивност, улеснение и сигурност при паричните преводи сред разнообразни банки, каквото до момента липсваше на българския маркет “, добави Мирослав Вичев, основен екзекутивен шеф на БОРИКА.

Всички абонати на TBI Bank могат да се възползват от услугата за незабавни заплащания към банките, които са се включили към схемата Blink. Към момента процесът се прави през офис на банката, само че от TBI споделят, че най-скоро това ще бъде допустимо и през техните дистанционно канали. Също по този начин се чака в следващите месеци още банки да се включат в схемата, разширявайки опциите за клиентите.

Източник: investor.bg