Всички сме виждали рояка от гълъби, който се струпва, когато

...
Всички сме виждали рояка от гълъби, който се струпва, когато
Коментари Харесай

Внимавайте с гълъбите – те могат да бъдат опасни

Всички сме виждали рояка от гълъби, който се струпва, когато стартираме да им хвърляме трохи. Децата в близост гонят летящите създания, а те от своя страна прииждат ли прииждат. Знаете ли обаче, че гълъбите могат да бъдат рискови!

Всъщност изпражненията, които оставят след себе си, могат да станата повода за развиването на респираторно заболяване с рискови последици, наречено пситакоза.

Става дума за инфекциозно грипоподобно заболяване, което се популяризира от човек на човек в резултат на инфектирани птици като гълъбите. Причинител на болестта е бактерията Chlamydia psittaci. Макар на първа взор пситакозата да наподобява лека по темперамент, тя може да бъде много подла. Не са редки случаите, в които въпросната бактерия може да докара до пневмония или белодробна зараза.



При настъпила зараза в резултат на пситакозата пациентът изпитва грипоподобни признаци като зной и кашлица. Апетитът внезапно понижава и в доста от случаите може да докара до анорексия, изразяваща се в фрапантна загуба на тежестта. При задълбочаване болестта провокира белодробна фиброза, която в последна сметка води до дихателна непълнота.

През 2020 година, в резултат на продължителен пневмонит от свръхчувствителност към гълъби, две дами от Мумбай – на 38 и 68 години, бяха подложени на белодробна промяна. Тогава в новинарските отчети бе посочено, че пулмологът Унмил Шах и други, които пациентките са посещавали през годините, са разкрили изпражнения от гълъби в зоната на общите канали на тяхната постройка.



Какво още би трябвало да знаем за гълъбовите екскременти?

Освен гореспоменатото заболяване, гълъбовите екскременти могат да причинят още над 60 заболявания. Гълъбовите изпражнения предизвикват респираторни болести като хистоплазмоза, гъбична зараза кандидоза, белодробно заболяване, наречено криптококоза, което на по-късен стадий визира централната нервна система, енцефалит на Сейнт Луис - инфектиране на нервната система, салмонелоза или хранително отравяне, както и инфекции, породени от E.Coli, съдържаща се в птичите изпражнения. птичите изпражнения предизвикват и нюкасълска болест - мощно заразно заболяване по птиците, породено от парамиксовирус.

Как да предотвратим риска от развиване на сходни инфекции?

- Избягвайте да храните гълъбите и странете от места, където постоянно забелязвате птичи екскременти. Особено тежки реакции при излагане на гълъбови изпражнения могат да развият тези, които имат ХОББ или алергични проблеми с астма.

- Ако забележите такива, всеки от нас е задължен да прояви отговорност и да уведоми за казуса нужните управляващи за разчистване на въпросните скотски боклуци.

- Тези, които употребяват климатици, би трябвало да бъдат деликатни, защото гълъбите са склонни да се задържат наоколо до тях. Тези зони би трябвало да бъдат почистени от гълъбови изпражнения.

- За да почистите изпражненията на гълъбите по балконите и прозорците, наложително използвайте маски.

- Използвайте вода и дезинфектант, с цел да почистите зоната, която е посещавана от птиците.



 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР