Всички сме учили поемата „Септември” на Гео Милев. Още по-добре

...
Всички сме учили поемата „Септември” на Гео Милев. Още по-добре
Коментари Харесай

Любовни хроники: Гео Милев и Милица Керанова

Всички сме учили поемата „ Септември” на Гео Милев. Още по-добре пък знаем „ Зайченцето бяло” на Леда Милева. Какво обаче е свързващото „ звено” сред Гео и Леда? Милица Керанова – обичаната брачна половинка на Гео и майка на Леда.

Милица Димова Керанова е родена на 23 март 1891 година в Брезник и е от положително родословие. Бащата на Мила е юрист, врач и арбитър, с фино възприятие за комизъм и присъщ артистизъм. Майка ѝ Петя е приключила гимназия във Варна и държи децата ѝ да получат положително обучение, по тази причина отпътува през 1909 година със сина си и щерка си за София, където и двамата стават артисти.

Гео Милев пък е роден в град Раднево в семейство на учителя и публицист Мильо Касабов. По-късно татко му се реалокира в Стара Загора, където през 1907 година основава книжарница и издателство.

Гео Милев учи в старозагорската гимназия. По-късно следва романска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски” и отпътува в Лайпциг, с цел да продължи образованието си.

Бъдещата брачна половинка на Гео Милев също учи в Софийския университет и взе участие в оперна натрупа дружно с Елисавета Багряна. През 1911 година продължава образованието си в Сорбоната в Париж, където поддържа връзка с поета Николай Лилиев, който я среща с Гео Милев. Двамата млади интелектуалци имат едни и същи ползи, вълнуват се от спектакъл, литература, политика, изобразително изкуство, музика.

В началото на 1918 година Мила и Гео отпътуват дружно за Берлин, където Милев продължава лекуването си, и заживяват без брак, отдадени на любовта си. Те афишират връзката си по грациозен, само че безапелационен метод. Писмо от 25 декември 1917 година до Лилиев е подписано със " Сърдечно те целуваме: Гео, Мила ".

От татко си – твърд традиционен вид, Милев се пробва да крие любовта си, до момента в който откри метод да му сервира по-деликатно, че е свързал живота си с 4 години по-голяма жена с „ несериозна професия”. Но след съвсем инквизиторски диалог с Лилиев околните на Гео съумяват да изтръгнат истината.

На 13 юни 1919 година Гео и Мила стават семейство Милеви в Софийската епархия. Кумува им актьорът от Народния спектакъл Никола Икономов. Въпреки финансовите терзания влюбените живеят в цялостна естетика и гледат прелестно двете си дъщери – Бистра и Леда. Четиричленно семейство живее в стая в центъра на София, разграничена с заслон. И тъкмо в скромната си стаичка семейство Милеви са посрещали най-светлите мозъци на епохата.

На 14 май 1925 година писателят е наказан на 1 година тъмничен затвор, санкция от 20 000 лева и отнемане от цивилен и политически права за 2 години. Той взема решение да апелира делото пред Апелативния съд, само че на 15 май е задържан от полицията и изчезва безследно.

Дълги месеци Мила търси брачна половинка си, лутайки се сред скръбта и вярата. Баща му също е грохнал, само че трансферира отчаянието си върху снаха си, обвинявайки я, че не търси мъжа си задоволително ревниво. Чак след време той осъзнава, че половинката на сина му продължава да го чака и да му е вярна. Мила Керанова умира през 1969 година на 74 години, без да е поглеждала различен мъж след Гео Милев.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР