Всички сме си пускали меланхолична музика, за да се почувстваме

...
Всички сме си пускали меланхолична музика, за да се почувстваме
Коментари Харесай

Защо тъжната музика ви кара да се чувствате по-добре

Всички сме си пускали меланхолична музика, с цел да се почувстваме по-добре в даден момент  от живота си, само че за какво удвояването на тъгата оказва помощ да се измъкнем от тинята?

Ново изследване хвърля светлина върху това, което се случва в мозъка ни, когато музиката съответствува с нашите усеща. Тъжната музиката може да е приятна, а не просто депресираща, тъй като задейства позитивни мемоари, които повдигат настроението ни.

Изследването, извършено от учени от Университета Дърам във Англия и Университета на Юваскюла във Финландия, проучва три огромни изследвания, обхващащи общо 2436 души, и открива, че тъжните песни провокират необятен набор от реакции.

Сред тях обаче изпъкват три: наслаждение, облекчение и болежка. Често тези реакции са провокирани от щастливи или тъжни мемоари, припомнени от музиката, считат учените.

Психологът Ейдриън Норт от Университата Къртин в Австралия, който не е взел участие в новото проучване, споделя, че обясненията за какво на драго сърце слушаме тъжна музика, са две групи. Едните идват от обществената логика на психиката, а другите – от когнитивната невронаука.

От позиция на обществената логика на психиката един от методите да се осмисли явлението е така наречен „ низходящо обществено съпоставяне “: усещаме нашето страдалчество като по-поносимо, в случай че се фокусираме върху някой, на който му е по-зле. Или, всичко ще е наред, тъй като Том Йорк има още по-кофти ден.

Друга догадка на обществената логика на психиката е, че хората обичат музика, която отразява тона на сегашните им житейските условия – песните работят като самобитен камертон за нашите лични прекарвания и резонират с нас.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР