Всички сме чували за имената на велики революционери, които са

...
Всички сме чували за имената на велики революционери, които са
Коментари Харесай

Кои са най-големите български войводи, които не познаваме добре?

Всички сме чували за имената на велики революционери, които са взели участие в хайдушкото придвижване или са водили лични чети. Имена като Хаджи Димитър, Филип Тотю, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Христо Ботев, Георги Бенковски и доста, доста други. Част от историята са също някои огромни персони, които като че ли остават в сянката на своите съвременници. В тази публикация ще споменем някои от тях. Вижте ги: 
Ильо Войвода
Известен още и като Дядо Ильо Войвода поради воденето на чета на напреднала възраст. Истинското му име е Илия Марков Попгеоргиев. Той е един от тези, които доживяват Освобождението на България и даже взе участие в Сръбско-българската война със своята чета. Според историческите извори води чети от 1850-та година, което го прави може би един от най-дълго настоящите воеводи с 35 години четнически живот зад тила си (с спирания, схваща се).



Ильо Войвода. Public Domain

Той взе участие в Първата българска легия, а по-късно се бори в Сръбско-турската война. По време на Руско-турската освободителна война, макар че е ранен, желае да е потребен на съветското командване. Назначен е за чин капитан и води чета с опълченци. Проявява се нееднократно по време на бойните дейности. Участва в акции в Ловешко, Софийско, взе участие в освобождението на Радомир и Кюстендил. В Сан Стефано след войната получава и медал за своята смелост. След Берлинския контракт се реалокира я в Кюстендил, само че интензивно оказва помощ за освобождението на Македония. Умира в Кюстнендил през 1898 година. 
Вълчан Войвода
Вълчан Войвода е различен именит лидер на чети. За него има митове из цялата страна, само че най-известната като че ли е обвързвана с град Своге. Казва се, че е родом от локално село, а още като млад трябвало да бяга на юг към Бяло море след ликвидиране на локален турчин. В началото събрал чета, която ограбвала кервани. Според легендите е взел участие в построяването на два манастира - Устремският манастир и Манастир " Седемте престола ".



Вълчан челник. Роберто Андреев / CC BY-SA 4.0

Според предания и друга информация е провел хайдушки сборове с други войводи, събирал е и самичък е давал пари за фамилиите на починали хайдути. Има митове за неговото легендарно богатство, което събирал за свободата на България, само че то по този начин не е открито и до през днешния ден. Вълчан челник е персона, за която преданията и действителните исторически обстоятелства се сливат и е по-трудно да се разграничат обстоятелствата от украсените от народа приказки. 

 Румена челник

В историята ни има и дами, които са ставали войводи. Една от тях е Румена. Цялото ѝ име Румяна Георгиева Павлова. Според историческите данни за първи път води чета през втората половина на 50-те години на XIX век в региона на днешния Благоевград (тогава Горна Джумая).



Румена челник. Веселин Чакъров / Public Domain

Четата работи за малко, а версиите за ориста на Румена по-късно са доста спорни - някои споделят, че тя е убита, други - че е оживяла след разбиването на четата и избягала зад граница, където остава до гибелта си. 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР